ROBOTI PREUZIMAJU POSLOVE LJUDIMA, ALI NE MOGU DA RADE BAŠ SVE: Pogledajte koja zanimanja su i dalje rezervisana samo za čoveka
Foto: AP

U BLISKOJ BUDUĆNOSTI

ROBOTI PREUZIMAJU POSLOVE LJUDIMA, ALI NE MOGU DA RADE BAŠ SVE: Pogledajte koja zanimanja su i dalje rezervisana samo za čoveka

Planeta -

Širenje automatizacije doneće određene promene na tržištu rada, pre svega ukidanjem ljudskih pozicija koje će preuzeti roboti.

U bliskoj budućnosti očekuje se velika potražnja za računovođama, ali se takođe očekuje da će i njih u jednom trenutku zameniti kompjuteri, zaključak je istraživanja američkog tržišta rada koje je sproveo Karir bilder.

Posla će takođe biti za nastavnike, istraživače tržišta, kompjutersku podršku i vodoinstalatere.

Platforma Karir bilder koja služi za povezivanje radne snage i poslodavaca prognozira da će se u SAD u narednih pet godina zaposliti još osam miliona ljudi, a da će najveći rast zapošljavanja biti unutar visokoplaćenih i niskoplaćenih delatnoca.

Karir bilder ocenjuje da će visokoplaćene pozicije zabeležiti rast od 5,7 odsto, a niskoplaćene 5,6 odsto, dok će srednjeplaćene pozicije rasti za 3,8 odsto u petogodišnjem periodu.

U SAD se u narednim godinama očekuje još 50.000 radnih mesta za vozače dostavnih vozila, ali postoji verovatnoća da će i njih zameniti autonomna vozila i donovi.

Velika potražnja će biti i za građevinskim radnicima, medicinskim sestrama i strukama iz finansijskog sektora.

Među, kako se navodi, slabije plaćenim pozicijama, najlakše će posao nalaziti trgovci, kuvari, negovatelji, radnici u obezbeđenju i recepcionari u hotelima.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track