Najnovije vesti

MISTERIOZNA PODMORNICA RAZGNEVILA ŠVEDSKE POLITIČARE: Primećena pored Stokholma, vojska već 4 meseca ne zna o čemu je reč! (VIDEO)
Foto: Profimedia

sumnjaju na ruse

MISTERIOZNA PODMORNICA RAZGNEVILA ŠVEDSKE POLITIČARE: Primećena pored Stokholma, vojska već 4 meseca ne zna o čemu je reč! (VIDEO)

Planeta

Švedski političari traže odgovore od nadležnih institucija nakon što je još u junu u vodama oko Stokholma uočena podmornica, o čemu vojska uopšte nije obavestila odbor švedskog parlamenta zadužen za odbranu i nacionalnu sigurnost.

Novine Dagens Najheter u četvrtak su objavile kako su još 28. juna tri instruktora i deca iz jedrenjaka u predgrađu Lidingoa uočili plovilo koje su opisali kao tamnosivu ili crnu podmornicu. Društvo sa jedrenjaka fotografisalo je i snimilo objekt, a švedska vojska za postojanje podmornice navodno je saznala nekoliko dana nakon što je viđena, ali sve do sad je o tome je ćutala.

 

Istražitelji su odmah ispitali dvojicu tinejdžera u od 17 i 18 godina koji su videli plovilo sa jedrenjaka na komu su bili.

"Vojska ne deli mišljenje novina Dagens Najheter da se radi o stranoj podmornici", izjavio je portparol švedskih oružanih snaga Jesper Tengrot, ali nije hteo da otkrije jesu li nadležne institucije identifikovale spomenuti objekat.

 

List Dagens Najheter pak tvrdi kako nijedna švedska podmornica nije bila aktivna u to vreme. Švedski političari šokirani su jer ni oni ni javnost mesecima nisu znali za incident.

Ipak, izveštaj o prisustvu podmornica u Švedskoj nisu retkost. U oktobru 2014. sumnjalo se kako je u vodama oko Stokholma ruska podmornica provela najmanje osam dana. Potvrđeno je kako je strano plovilo stvarno bilo ondje, ali nikad se nije saznalo u čijem je vlasništvu.

 

Kuriri.rs/Gardian

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...