POROŠENKO POZIVA NATO I PROVOCIRA RUSIJU: Na ovom parčetu mora će možda početi sledeći konflikt (VIDEO)
Foto: Profimedia

ludo

POROŠENKO POZIVA NATO I PROVOCIRA RUSIJU: Na ovom parčetu mora će možda početi sledeći konflikt (VIDEO)

Planeta -

Između Ukrajine i Rusije rasplamsava se novi spor na - Azovskom moru. Ako Kijev nastavi sa inaćenjem i ignorisanjem potpisanih dogovora, moguće je da će da dođe i do oružanih sukoba.

Da svojim građanima dokaže kako je ojačao svoje oružane snage, ukrajinski predsednik Petar Porošenko čak preti Rusiji svojom avijacijom i flotom. Od 9. do 12. oktobra ukrajinska armija imala je vežbe odbrane obale u Azovskom moru na kojima je učestvovalo oko 500 vojnika i tridesetak jedinica vojne tehnike.

U Kijevu tvrde da će formirati flotu u Azovskom moru da bi se suprotstavili ruskoj agresiji. Izjavili su da se u Azovsko more posle remonta vraća stari sovjetski pogranični brod "Donbas", koji ima dva topa i može da gađa torpedima, ali ne poseduje ubojite rakete. Ukrajina u Azovskom moru ima čamce tipa "gjurza" koji su naoružani mitraljezima. Brodu "Donbas" će parirati ruski brod "Mahačkala". U Azovskom moru Rusi imaju još savremenih torpednih čamaca.

Glavni spor je želja Porošenka da u Azovsko more dovede na vojne vežbe brodove zemalja NATO, ali Rusija to neće dopustiti. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da nisu realni planovi Kijeva i da ne treba da razmišlja o učešću brodove zapadnih zemalja. Lavrov je podsetio da Ukrajina mora da dobije saglasnost od Rusije za ulazak stranih brodova u Azovsko more.

Članovi Evropskog parlamenta podržali su Ukrajinu u optužbama da Rusija želi da prisvoji Azovsko more i ukrajinska nalazišta nafte. U nacrtu rezolucije EU preti Moskvi da će joj uvesti nove sankcije ako se bude zaoštravao konflikt u Azovskom moru. Osim toga, podržane su sankcije protiv kompanija koje su gradile Krimski most.

Situacija u Azovskom moru se pogoršala u martu ove godine, kada su ukrajinski graničari zauzeli ruski ribarski brod "Nord". Posle više incidenata, u Kijevu su odlučili da

u Azovskom moru naprave svoju vojnu morsku bazu.

Rusija i Ukrajina su 2003. zaključile dogovor o saradnji i korišćenju Azovskog mora i Kerčenskog moreuza. Posle 10 godina pregovaranja odlučeno je da to more ima status unutrašnjeg mora, pa strani brodovi koji u njega uplovljavaju moraju da imaju saglasnost obeju zemalja. Na osnovu tog dogovora sada Rusija ne želi da im dozvoli ulazak.

Pošto nije sprovedena demarkacija morske granice događali su se sukobi ruskih graničara i ukrajinskih ribara. Povratkom Krima matici još više se zakomplikovala situacija u Azovskom moru. Ukrajina želi da poništi dogovor iz 2003, kako bi samostalno mogla da poziva u goste brodove zapadnih zemalja.

Kurir.rs/Novosti

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja