Najnovije vesti

NAJDUGOVEČNIJI NAROD NA SVETU OTKRIVA TAJNU: Za život su najbitnije ove 3 stvari!
Foto: profimedia

PRETEKLI JAPANCE

NAJDUGOVEČNIJI NAROD NA SVETU OTKRIVA TAJNU: Za život su najbitnije ove 3 stvari!

Planeta

Prema najnovijoj studiji Instituta za merenje i procenu zdravlja u Sijetlu, Španija će do 2040. godine da prestigne Japan i zauzeće prvo mesto u svetu na tabeli kada je reč o očekivanom životnom veku.

Ljudi u Španiji živeće u proseku 85,8 godina, dok će u Japanu to biti 85,7.

Razlog zašto će Španci uskoro biti najdugovečniji narod na svetu krije se u tri veoma bitne stvari - mediteranskoj ishrani, negovanju porodičnih veza i uređenom, besplatnom sistemu zdravstvene zaštite koji je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, sedmi najbolji na svetu.

Kada su novinari Gardijana u Madridu zaustavili ženu koja je izgledala kao da je bila u kasnim pedesetim, a imala je 75, na pitanje u čemu je tajna njenog mladolikog izgleda, otkrila je: "To je maslinovo ulje, povrće, voće, riba, ne previše mesa, malo piva i vina. Oh, i treba da uživate u životu, prijateljima i, pre svega, u svojoj porodici".

foto: profimedia

Antonio Abelan iz istraživačke grupe za starenje u španskom Nacionalnom istraživačkom veću rekao je da su rezultati istraživanja u skladu s priznatim trendom i da se životni vek u Španiji približava vrhunskim zemljama poput Japana.

"Sigurno da je mediteranska ishrana odigrala veliku ulogu u tome, ali ključni su i društveni i porodični odnosi. Kao i druge mediteranske zemlje, Španija zaista vrednuje to porodično bogatstvo: veze porodice; bliskost porodice. To nije jedina niti najvažnija stvar, ali mislim da na neki način može da objasni razlike između Španije i drugih zemalja. To je bonus. Ako živite bolje, na kraju ćete živeti duže", istakao je Abelan.

Na listi najdugovečnijih nacija posle Španije i Japana, na trećem mestu našao se Singapur (85,4 godine). Potom slede Portugal i Italija (84,5 godina), Izrael (84,4), Francuska (84,3), Luksemburg i Australija (84,1 godina).

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...