ISTRAGA UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA: Saudijski državni tužilac stigao u u Tursku
Foto: Reuters

DOŠAO U INSPEKCIJU

ISTRAGA UBISTVA NOVINARA KAŠOGIJA: Saudijski državni tužilac stigao u u Tursku

Planeta -

Saudijski Državni tužilac Saud al Modžeb, koji vodi istragu ubistva novinara Džamala Kašogija u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, stigao je u najveći turski grad i danas bi trebalo da se sastane sa državnim tužiocem Turske Mehmetom Akardžom.

Saudijski tužilac takođe će izvršiti inspekciju konzulata u Istanbulu, gde je Kašogi, kolumnista Vašington posta i kritičar saudijskog princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana, ubijen pre tri nedelje.

Anadolija podseća se da je to ubistvo izazvalo bes širom sveta i ubacilo u krizu Saudijsku Arabiju, koja je najveći svetski izvoznik nafte.

foto: AP

Erdogan ne veruje Rijadu i traži Kašogijevo telo

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ne veruje Saudijskoj Arabiji zato što je ta zemlja više puta menjala priču o Kašogijevom ubistvu - od prinčeve izjave da Kašogi nije ubijen do priznavanja ubistva - prvo kao slučajnog, u tuči, a zatim kao unapred isplaniranog. Erdogan traži od Rijada da krivci odgovaraju bez obzira funkciju na kojoj se nalaze.

Turska istraga i međunarodna zajednica smatraju da je Kašogijevo ubistvo naručio lično princ Muhamed, na šta ukazuju okolnosti: Kašogi je telefonom razgovarao s njim nekoliko minuta pre nego što je ubijen, neko iz specijalnog tima ubica, koji je stigao dan ranije u Istanbul, sedam puta je zvao princa iz konzulata tokom ubijanja i odmah zatim, i tako dalje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track