ČOVEK KOJI ĆE NASLEDITI MERKELOVU DOLAZI IZ FIRME KOJA POSEDUJE SVET: Fridrih Merc kandidat za lidera CDU (FOTO)
Foto: EPA

POSLE NAJAVE KANCELARKE DA SE POVLAČI

ČOVEK KOJI ĆE NASLEDITI MERKELOVU DOLAZI IZ FIRME KOJA POSEDUJE SVET: Fridrih Merc kandidat za lidera CDU (FOTO)

Planeta -

Bivši lider parlamentarne grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njene sestrine bavarske partije Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Fridrih Merc spreman je da se kandiduje za predsednika CDU, javlja Rojters pozivajući se na konzervativne izvore.

Merc je šef operacija za Nemačku u "Blekroku", najvećoj svetskoj korporaciji za upravljanje imovine. Ta korporacija, koju zovu "kompanijom koja poseduje svet" jer ima udeo u skoro svakoj globalno važnoj firmi, raspolaže sa 6,29 biliona dolara.

Prethodno je britanska agencija javila, pozivajući se na izvor iz CDU, da je nemačka kancelarka Angela Merkel kazala liderima svoje partije da se neće ponovo kandidovati za predsednicu CDU na izbornoj konferenciji početkom decembra.

1 / 5 Foto: Reuters

Agencija podseća se da je Merkelova na čelu demohrišćana od 2000. godine i ocenjuje da će njenim odricanjem od predsedničke funkcije započeti trka za naslednika i na mestu nemačkog kancelara.

Blumberg javlja da je odmah nakon objavljivanja te vesti u Berlinu zabeležen pad evra na berzi.

Glasači su, posle Bavarske, kaznili CDU i njihove koalicioone partnere, i na jučerašnjim izborima u Hesenu, zbog višemesečnih međusobnih trvenja.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA i Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track