AKCIJE U EVROPI RASTU, U SAD PADAJU: Evro na minimumu zbog Merkelove, funta klizi na dole, dolar lagano jača!
Foto: Reuters / Staff

potresi na berzama

AKCIJE U EVROPI RASTU, U SAD PADAJU: Evro na minimumu zbog Merkelove, funta klizi na dole, dolar lagano jača!

Planeta -

Zabrinutost zbog usporavanja kineske privrede nagrizla je američka terminska tržišta i drži svetske berze pod pritiskom, mada su evropske akcije porasle danas zahvaljujući ohrabrujućim kompanijskim izveštajima o zaradama i zbog olakšanja što je Italija izbegla smanjenje kreditnog rejtinga.

Međutim, evro je pao na najniži nivo tokom prepodnevnog trgovanja nakon što je jedan visoki stranački izvor saopštio da se nemačka kancelarka Angela Merkel neće kandidovati za reizbor na funkciju predsednice Hrišćansko-demokratske partije nakon što je ta stranka pretrpela poraz na regionalnim izborima u Hesenu, izveštava Rojters.

Nemački indeks DAKS je ojačao za 0,7 odsto na prepodnevnom trgovanju u 9:29 časova, a glavni indeks akcija evrozone je porastao za 0,5 odsto, podstaknut slabijim evrom.

Indeks Milanske berze FTSE MIB uzleteo je za 1,5 procenata nakon što su prinosi na italijanske obveznice oštro pali na jednonedeljni minimum usled odluke rejting agencije "Standard&Poor's" da ostavi suvereni rejting Italije na nepromenjenom nivou, što je izazvalo olakšanje među investitorima.

Ta odluka je rezultirala i rastom akcija italijanskih banaka za 2,7 odsto.

foto: EPA / Justin Lane

Indeks svetskih tržišta kapitala MSCI, koji prati kretanje akcija u 47 zemalja, ostvario je dobit od 0,1 posto. MSCI indeks je, inače, tokom ovog meseca zabeležio pad od 9,3 odsto, zbrisavši 6,7 hiljada milijardi dolara tržišne kapitalizacije u odnosu na najviši nivo u januaru ove godine.

Indeksi Njujorške berze S&P 500 i industrijski Dau Džons fjučurs pali su za 0,2 i 0,3 procenta, neutrališući ranije dobitke od čak 0,4 odsto.

foto: Reuters

Na valutim tržištima, dolarski indeks je porastao za 0,2 odsto na 96,553 poena, posle prošlonedeljnog rasta od 0,7 odsto.

Evro je pao za 0,2 posto na skoro dvomesečni minimum od 1,1381 dolara.

Funta je takođe skliznula za 0,2 procenta i trguje se blizu dvomesečnog minimuma od 1,2775 dolara uoči objave britanskog godišnjeg budžeta kasnije danas.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Staff

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track