AMERIKA JE NAPRAVILA KATASTROFALNU GREŠKU: Jačali odbranu protiv balističkih raketa, a OVO MOŽE DA IM ZBRIŠE VOJNE BAZE (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/Joseph Dempsey

strategija

AMERIKA JE NAPRAVILA KATASTROFALNU GREŠKU: Jačali odbranu protiv balističkih raketa, a OVO MOŽE DA IM ZBRIŠE VOJNE BAZE (VIDEO)

Planeta -

Amerikanci su, posvetivši se zaštiti od balističkih raketa, zaboravili na pretnju od ruskih i kineskih krstarećih raketa i dronova koji bi mogli da unište američke baze u inostranstvu, piše Nešenel Interest.

"Dobar deo posthladnoratovske ere američko ministarstvo odbrane je posvetilo razmeštanju kopnenog i pomorskog kinetičkog oružja za presretanje balističkih raketa“, navodi se u studiji američkog Centra za strateške i budžetske procene.

Međutim, prema Nešenel Interest, Moskva i Peking su za to vreme nagomilali velike arsenale vođenog naoružanja koje može da ugrozi američke baze u inostranstvu. Među pretnjama koje se u studiji navode nalaze se ruska raketa "iskander“, kao i hipersonični sistem "kindžal“.

Pri tome, eksperti veruju da američka Agencija za raketnu odbranu nema dovoljno znanja i novca za razvoj pouzdanijeg "sistema nad sistemima“ koji bi pružao zaštitu od "masivnih vatrenih salvi“ na najvažnijim infrastrukturnim tačkama unutar SAD i u američkim vojnim postrojenjima u inostranstvu.

Kurir.rs/Russia beyond Foto: Tviter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja