ASANŽ OPTUŽUJE EKVADORSKE VLASTI: Ukidaju mi azil i izručuju me SAD!
Foto: Reuters

dramaatično

ASANŽ OPTUŽUJE EKVADORSKE VLASTI: Ukidaju mi azil i izručuju me SAD!

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je danas da Ekvador pokušava da ukine njegov azil u ambasadi te zemlje u Londonu i preda ga SAD.

Kao dokaz, Asanž je pomenuo nova pravila ponašanja koja su mu izrečena unutar ambasade Ekvadora, prenosi Rojters.

Osnivač Vikiliksa, koji se od 2012. nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, na saslušanju je u Kitu putem tele-konferencije, na kojoj pokušava da ospori vladu Ekvadora koja zahteva od njega da plati lekarske i telefonske račune i bolje vodi računa o svojoj mački.

Asanž je na saslušanju istakao da je predsednik Ekvadora Lenjin Moreno već odlučio da mu ukine azil, ali da još nije zvanično dao naređenje, prenosi Rojters. Državni advokat ekvadorske vlade Indigo Salvador nije direktno odgovorio na Asanžove tvrdnje.

Salvador je prošle nedelje izjavio da je Asanž dobrodošao da ostane u ambasadi pod novim pravilima, a da su mu vlasti Velike Britanije u avgustu obećale da neće biti izručen ukoliko napusti ambasadu.

Osoblje ekvadorske ambasade se žalilo da je Asanž vozio skejt u hodnicima ambasade, igrao fudbal na travnjaku i da se bezobrazno ponašao prema obezbeđenju.

Ekvadorska vlada se požalila i na njegovo komentarisanje osetljivih političkih problema u drugim državama, uključujući i objavu članaka u kojima se Asanž bavio separatističkim pokretom u Kataloniji. Salvador je istakao da nova pravila za cilj imaju da se izbore sa ovim vidovima ponašanja.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track