OVAKO JE GOVORIO NOVI BRAZILSKI PREDSEDNIK: Toliko si ružna da ne zaslužuješ ni da te silujem! Ja sam za diktaturu jer vojna hunta NIJE DOVOLJNO UBIJALA I MUČILA! (VIDEO)
Foto: EPA

crno im se piše

OVAKO JE GOVORIO NOVI BRAZILSKI PREDSEDNIK: Toliko si ružna da ne zaslužuješ ni da te silujem! Ja sam za diktaturu jer vojna hunta NIJE DOVOLJNO UBIJALA I MUČILA! (VIDEO)

Planeta -

Brazilaci su izabrali za predsednika Žaira Bolsonara, ekstremno desnog političara koji je najavio da će jednom od najvećih zemalja sveta vladati u skladu sa Ustavom i Biblijom.

Kada je reč o Bolsonaru, ne preteruje se u oceni njegovih političkih stavova kao ekstremističkih i antidemokratskih iz jednostavnog razloga što ovaj dugogodišnji poslanik u brazilskom Kongresu nikada nije krio svoja uverenja.

Bolsonaro je bivši oficir brazilske vojske, koji je više puta hvalio vojnu diktaturu koja je Brazilom vladala od 1964. do 1985. godine, a za to vreme su mnogi protivnici režima bili mučeni i ubijani. Novi brazilski predsednik ima samo jednu ključnu primedbu na vladavinu vojne hunte, da dovoljno ubijali i mučili. Tokom svoje dugogodišnje političke karijere Bolsonaro se isticao nizom šokantnim izjava.

Podržava mučenje, sanja o građanskom ratu

Na primer u intervju 1999. godine na pitanje šta bi uradio da je predsednik Brazila, Bolsonaro je odgovorio da bi “isti dan zatvorio Kongres i izveo državni udar”. U istoj televizijskoj emisiji je izjavio da “podržava mučenje, jer mučenje deluje”, i da Brazilu treba jedan građanski rat kako bi ubio 30.000 svojih političkih protivnika i “završio posao koji vojska nije napravila”. Dodao je: “Ako pritom umru i neki nevini ljudi, to je u redu, jer u ratu stradaju i nevini.”

Osim što glorifikuje vojnu diktaturu, mučenje i ubijanje političkih protivnika, Bolsonaro je poznat kao ženomrzac i homofob. Poslanici opozicije poručio je: “Toliko si ružna da ne zaslužuješ ni da te silujem”, političke protivnice je nazivao “kurvama”. „Imam petoro dece. Četvoro su muškarci, ali sam kod petog imao trenutak slabosti i ispala je žena”, izjavio je prošle godine Bolsonaro.

Imao je i niz homofobnih izjava poput onih da bi “udario dvojicu muškaraca koji se ljude na ulici” i da bi radije da mu “sin umre u saobraćajnoj nesreći nego da bude u vezi sa muškarcem”.

Uzor mu je Pinochet

Pored svega toga, Bolsonaro je i osvedočeni rasista, koji je potomke tamnoputih robova koji su u Brazil dovedeni iz Afrike opisivao kao lenštine, a protivi se i pravima brazilskih domorodaca. za izbeglice je izjavio da su "najveći ološ na zemlji dolazi u Brazil".

Kao jednog od svojih uzora spominjao je pokojnog čileanskog diktatora Augusta Pinočea, naročito njegovu ekonomsku politiku, ali je i njemu zamerio što nije ubio više ljudi.

S obzirom na to kakav je Bolsonaro, logično je da se postavlja pitanje kako je takav čovek i političar uspeo da postane predsednik Brazila. Dobri poznavaoci prilika u ovoj južnoameričkoj zemlji njegov uspeh tumače kao kombinaciju tri ključna faktora: velika krize koja potresa Brazil godinama i korumpiranost skoro čitavog političkog establišmenta.

Bolsonarova pobeda osveta naroda

Izvrsna kampanja vođena i finansirana od strane nekih velikih firmi, a koja se oslanjala na širenje lažnih vesti preko društvenih mreža i treći faktor je uspon fundamentalističkih evangelističkih hriršćana u Brazilu, kojih je više od 70 posto glasalo za Bolsonara. Početkom septembra na njega je pokušan atentat. Uboden je nožem na predizbornom skupu u gradu Žuiz de Fora.

.

Sudeći prema svemu što je dosad činio i govorio, Bolsonaro nema nikakvih problema sa ubijanjem protivnika, progonom novinara, zlostavljanjem žena i manjina itd., i sve to na najbrutalniji mogući način.

Bolsonarova pobeda je najnoviji primer narodne osvete otuđenim i korumpiranim političkim elitama, koje nažalost na pozicijama moći zamenjuju najgori demagozi, ekstremisti i nasilnici. Brazil je dobio predsednika koji će možda uništiti brazilsku demokratiju.

Kurir.rs/Index.hr

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja