Najnovije vesti

ERDOGAN IZGRADIO SVETSKO ČUDO OD AERODROMA: Pogledajte dragulj Istanbula  koji se proteže na 7.600 hektara i ima najveći fri-šop na svetu! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

impresivno

ERDOGAN IZGRADIO SVETSKO ČUDO OD AERODROMA: Pogledajte dragulj Istanbula koji se proteže na 7.600 hektara i ima najveći fri-šop na svetu! (VIDEO)

Planeta

Turska je dobila novi, i kako kažu, najveći aerodroma na svetu, a ovo impresivno zdanje je veličine omanjeg grada.

Ovaj ogromni kompleks od stakla i čelika u blizini Istanbula prati i niz reprezentativnih brojki. Na aerodromu je postavljeno 22.000 nadzornih kamera, 53.000 kvadratnih metara djuti fri kompleksa, što je najveći prostor na svetu, a sistem za prtljag je dug 42 kilometra. Proteže se na 76 miliona kvadratnih metara, zapošljava 225.000 radnika.

Mnogi su verovali da će najveći aerodrom na svetu, nositi ime po turskom predsedniku, međutim, Redžep Tajip Erdogan je odlučio da ovaj ambiciozan projekt izgrađen na rudnicima uglja nazove po "turskom najdragocenijem dragulju" - Istanbulu.

 

"Istanbul nije samo naš najveći grad, on je naš najvažniji brend. To je predivan dragulj između dva mora. Možemo da ga uporedimo sa suncem ove zemlje", tim rečima je Erdogan otvorio aerodrom "Istanbul".


Ovaj novi "dragulj"  u početnoj fazi trebalo bi da prihvati 90 miliona putnika, a tokom deset godina očekuje se njih 200 miliona. To je gotovo dvostruko više prometa od trenutno najzaposlenijeg aerodroma na svetu, Hartsfild-Džeksona iz Atlante. Na izgradnji ovog 'turskog čuda' radilo je 36.000 radnika koji su sa gradnjom započeli 2015. godine i završili prvu fazu projekta.

 

Konzorcijum Istanbul grand erport upravljaće aerodromom narednih 25 godina.  Nimalo slučajno odabran je baš 29. oktobar za otvaranje kada je i 95. godišnjica turske nezavisnosti. Bilo je to i pravo simbolično otvaranje, jer aerodrom ove nedelje neće imati puno posla, već samo nekoliko letova s kojima će povezati lokalne destinacije, Ankaru, Antaliju i Izmir.

Avioni će da lete i do Bakua i severnog Kipra. Međutim, do kraja godine trebalo bi da zameni istanbulski Ataturk, međunarodni aerodrom otvoren pre 65 godina.


Erdogan je najavio da će stari aerodrom ostati otvoren za nekomercijalne letove, i slične aktivnosti, a jedan deo će biti pretvoren u park. U istoriji Turske ovaj aerodrom ostaće upisan kao najskuplji projekat, u koji je utrošeno 11 milijardi dolara. Erdogan, bivši gradonačelnik Istanbula, sebe doživljava kao velikog graditelja, piše The Independent.

Tokom njegove vladavine izgrađen je niz građevina, poput nekoliko univerziteta, džamija, mostova, tunela, bolnica i železničkih pruga.

 

Prošle nedelje otvorio je i proširenje istanbulskog metroa. I dok su neki slavili otvaranje aerodroma drugi su kritikovali zbog posledica koje će ostaviti na životnu sredinu i finansijski kamen koji je zemlja stavila sebi oko vrata. Opozicija je kritikovala i i zatvaranje Ataturka, 15. najprometnijeg aerodroma na svetu.

 

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Printscreen Youtube

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...