Najnovije vesti

NATO UBRZANO RAZVIJA LASERSKO ORUŽJE: U toku poslednje provere, a onda ni muva neće moći da im pobegne! (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

tehnika

NATO UBRZANO RAZVIJA LASERSKO ORUŽJE: U toku poslednje provere, a onda ni muva neće moći da im pobegne! (VIDEO)

Planeta

Severnoatlantski savez planira da ispita kako vremenski uslovi utiču na efikasnost laserskog oružja, piše u dokumentu Naučno-tehničke organizacije NATO.

U tekstu se navodi da bi u budućnosti sisteme sa laserima visoke preciznosti mogle da koriste i članice NATO, ali i njihovi "protivnici“.

 

U vezi sa tim, NATO namerava da u praksi ispita kako će laser raditi "u različitim konfliktnim situacijama i u različitim geografskim zonama“. Takva istraživanja već su sprovođena i njihovi rezultati su svima poznati. Organizovanje ponovljenih eksperimenata može se diktirati ne samo vojnim nego i geopolitičkim zadacima, ističu stručnjaci.

 

"U oblasti razvoja sistema opremljenih laserima visoke snage postignut je toliki napredak da je vrlo verovatno da će se u bliskoj budućnosti članice NATO suočiti sa situacijom u kojoj će koalicione sile ili protivnici upotrebiti ove lasere“, tvrdi se u projektu NATO.

Severnoatlantska alijansa je zaključila da ne treba oklevati, već da je potrebno ispitati kako laser radi u različitim geografskim zonama. Posebna zabrinutost vojnog bloka povezana je sa pretpostavkom da atmosferski uslovi mogu značajno da smanje ubojitost laserskog zraka.

 

"Padavine, vlaga, aerosoli i drugi nepovoljni uslovi mogu silno uticati na laserske zrake. Pošto će ovo imati posledice na opseg, ubojitost i neophodno trajanje zračenja, pre upotrebe lasera neophodno je kvantificirati mogući uticaj vremenskih uslova kako bi se pravilno isplanirala i sprovela upotreba lasera na svim etapama neutralizacije cilja“, naglašava se u dokumentu.

Planirano je da ispitivanja budu sprovedena do 2021. godine, a o njihovim rezultatima će biti obaveštene sve članice alijanse, kao i Australija.

U međuvremenu su naučnici već eksperimentisali sa laserskim oružjem, a eksperimenti su pokazali da je takvo naoružanje efikasno samo u idealnim vremenskim uslovima, ističe vojni stručnjak i urednik magazina Arsenal otečestva Aleksej Leonkov.

 

"Eksperimenti sa laserskim oružjem su pokazali da njegove sposobnosti opadaju ne samo sa rastojanjem nego i u uslovima atmosferskih pojava kao što su sneg, kiša, magla. Znači, ako se vazdušna meta krije iza oblaka, nemoguće ju je uništiti. U najskorijoj budućnosti korišćenje laserskog oružja u gustim slojevima atmosfere nije predviđeno“, naglasio je stručnjak.

 

Leonkov je takođe napomenuo da se Amerikanci odavno bave razvijanjem laserskog oružja. U julu 2017. godine američka ratna mornarica je izvestila o testiranju laserskog oružja u Persijskom zalivu, kada je desantni brod "Pons" pomoću lasera uništio mali dron, ali to se odvijalo u idealnim vremenskim uslovima.

Široka upotreba laserskih sistema je i dalje izazov, smatra predsednik Centra za strateške komunikacije Dmitrij Abzalov.

 

"U ovoj fazi je verovatnoća upotrebe laserskih sistema kao ravnopravnog oružja veoma mala, jer na njega utiču različiti faktori sredine u kojoj se koristi, na primer gustina vazdušnog sloja, uticaj vremenskih uslova, na primer kiše, koja stvara refleksiju. Pored toga, imajući u vidu da je ovo energetsko oružje, ono je veoma podložno temperaturnim uticajima“, naglasio je stručnjak. Prema njegovim rečima, lasersko oružje trenutno služi kao sistem za navođenje i ciljanje, a za korišćenje takvog oružja kao odvojene borbene jedinice potreban je ozbiljan tehnološki razvoj.

 

Međutim, NATO, a pre svega SAD, polažu velike nade u lasersko oružje.

"SAD pokušavaju da istaknu svoje prioritete. Nakon što je svet saznao o našim uspesima u razvoju novih vrsta oružja, SAD su morale da prebace laserske sisteme u Evropu i naravno da to pokazuje želju SAD da povećaju svoje sposobnosti“, izjavio je doktor političkih nauka Andrej Koškin.

Podsetimo da je u martu ove godine američka vojska prebacila u Nemačku oklopni transporter "Strajker“, koji je opremljen mobilnim visokoenergetskim laserom. Prema saopštenju Pentagona, transporter bi trebalo da dopuni tradicionalne raketne sisteme protivvazdušne odbrane, a pomoći će i u proceni mogućnosti takvog lasera u evropskim uslovima.

 

Vašington je naglasio da će demonstracija takvog oružja podstaći druge zemlje-članice NATO da sarađuju sa SAD na stvaranju novih sistema za obuku na teritoriji Evrope, čiji bi uslovi omogućili testiranje laserskog oružja bez ikakvih ograničenja.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...