ČEKALA POGUBLJENJE ZBOG ČAŠE VODE: Vrhovni sud Pakistana oslobodio hrišćanku Asju, islamisti na ulicama traže njenu i sudijinu glavu! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

PROTESTI I BLOKADE

ČEKALA POGUBLJENJE ZBOG ČAŠE VODE: Vrhovni sud Pakistana oslobodio hrišćanku Asju, islamisti na ulicama traže njenu i sudijinu glavu! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

ISLAMABAD - Vrhovni sud Pakistana ukinuo je danas presudu hrišćanki Asiji Bibi koja je bila osuđena na smrt zbog navodnog bogohuljenja i doneo odluku po kojoj je ona slobodna ukoliko nije osuđena ni za kakav drugi zločin, zbog čega je ekstremna islamistička partija TLP pokrenula proteste i pozvala na ubistvo sudija.

Glavni sudija Sakib Nisar ukinuo je presudu koju je doneo viši sud u Lahoreu 2010. godine, osudivši Bibi, majku četvoro dece, na smrt.

Bibi je osuđena na smrt posle svađe s jednim muslimanom oko čaše vode!

Njen slučaj izazvao je ogromno nezadovoljstvo među hrišćanima širom sveta i podele unutar Pakistana, gde su dva političara koja su pokušala da joj pomognu bila ubijeni.

TLP je pre nego što je Vrhovni sud doneo oslobađajuću odluku upozorila da će pokrenuti ulične proteste ako Bibi bude oslobođena ili joj bude smanjena kazna. Danas su pristalice te partije izašle na ulice, blokirale puteve u velikim gradovima i pozivaju na ubistvo sudije Nisara i njegovih kolega.

"Vođa TLP, Muhamed Aflaz Kadri, izdao je ukaz u kom se navodi da glavni sudija i svi oni koji su naredili oslobađanje Asije zaslužuju smrt", rekao je portparol te partije Ejaz Asrafi.

1 / 10 Foto: EPA

Organizacije za zaštitu ljudskih prava pozdravile su ovu odluku Vrhovnog suda Pakistana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track