Najnovije vesti

PORODICA ŽELI DA GA SAHRANI: Atina traži od Tirane telo Konstantinosa Kacifasa (35), ubijenog dok je BRANIO ZASTAVU GRČKE! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Facebook

ZAHTEV

PORODICA ŽELI DA GA SAHRANI: Atina traži od Tirane telo Konstantinosa Kacifasa (35), ubijenog dok je BRANIO ZASTAVU GRČKE! (VIDEO)

Planeta

ATINA - Grčki ministar spoljnih poslova zadužen za evropska pitanja Jorgos Katrugalos izjavio je da bi albanske vlasti neodložno trebalo da vrate telo Konstantinosa Kacifasa, kog je prošle nedelje na jugu Albanije ubila policija, što je izazvalo tenzije na relaciji Atina-Tirana.

Kacifasova porodica traži da telo 35-godišnjeg Grka bude vraćeno da bi mogli da ga sahrane.

"Jasno smo od starta stavili do znanja koji su naši prioriteti - do kraja rasvetliti slučaj, zaštiti prava naše grčke braće (koja žive u Albaniji), ne praviti kompromise oko prve dve tačke i zaštiti naše bilateralne odnose", rekao je Katrugalos u intervjuu za list Ta Nea. On je ocenio da je odluka albanske strane da prihvati zahtev vlade u Atini da grčki policajci budu uključeni u istragu - pozitivna.

"Trebalo bi da budemo veoma oprezni na obe strane granice...ekstremizam na jednoj strani hrani ekstremizam i netoleranciju na drugoj", istakao je Katrugalos, preneo je Katimerini.

Grčki list je ranije pisao da je ubistvo Kacifasa (35), koji je u nedelju, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubijen u Albaniji u pucnjavi sa albanskim specijalcima, bacilo senku na odnose Tirane i Atine. Incident se odigrao u većinski grčkom selu Bularat, nedaleko od granice s Grčkom, tokom obeležavanja godišnjice ulaska Grčke u Drugi svetski rat, 28. oktobra 1940. godine.

Zvanična Atina je albanskom ambasadoru u Atini uručila protest, a grčki mediji optužuju albansku policiju za "hladnokrvno ubistvo". Tirana, međutim, odbacuje optužbe, navodeći da je Kacifas bez razloga pucao na policajce. Albanski mediji su objavili da je Kacifas pucao iz "kalašnjikova" na albanske policajce koji su skidali zastavu, dok predstavnici organizacija Grka u Albaniji smatraju da je "policija mogla da ga uhapsi". Albanski mediji su pisali i da je Kacifas bio član desničarske stranke "Zlatna zora".

Kacifas je rođen i odrastao u Bulartu, selu na šest kilometara udaljenom od granice sa Grčkom, a odnedavno je živeo u Atini. Imao je i albansko i grčko državljanstvo.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Facebook

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...