PUKLA BRUKA! POTRAGA ZA MISTERIOZNO NESTALIM GADAFIJEVIM MILIJARDAMA: Belgija istražuje u čijim džepovima je završio novac sa računa ubijenog libijskog vođe! (VIDEO)
Foto: Profimedia

pokrenuta istraga

PUKLA BRUKA! POTRAGA ZA MISTERIOZNO NESTALIM GADAFIJEVIM MILIJARDAMA: Belgija istražuje u čijim džepovima je završio novac sa računa ubijenog libijskog vođe! (VIDEO)

Planeta -

Ministarstvo pravosuđa Belgije otvorilo je istragu o nestalih pet milijardi evra sa zamrznutih računa bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija u tamošnjim bankama.

Prema informacijama o istrazi koje su procurile u belgijske medije, postoje indicije da su s Gadafijevih računa 'nestale' kamate zaračunate na glavnicu koja je zamrznuta pre sedam godina pošto su ga demokratske libijske snage svrgnule i pogubile u građanskom ratu prenosi Jutarnji.hr. "Belgija istražuje preusmeravanja novca sa Gadafijevih računa u njihovim bankama u korist snaga koje se bore u libijskom ratu.

Reakcija belgijskih vlasti motivisana je i činjenicom da nastavak rata u Libiji izaziva migrantski talas prema Evropi", navodi portal Europapress.es., prenoseći navode belgijskih medija da je na tamošnjoj političkoj sceni već došlo do razmene optužbi ko je dozvolio da se Gadafijev novac transferira u Libiju.

Da podsetimo odlukom Saveta bezbednosti UN iz 2011. godine sredstva Muamera el Gadafija bila su zamrznuta. U tom trenutku u bankama "BNP Paribas fortis", ING, KBC i "Juroklir bank" nalazilo se više od 14 milijardi evra bivšeg libijskog vođe. Odluka SB UN se nije odnosila na kamate.Za osam godina ta suma se povećala za između 3 i 5 milijardi evra i upravo je taj novac nestao. Pretpostavlja se da je završio u rukama grupa koje ratuju u Libiji. U toku je istraga.

Ruski portal Sputnjik navodi i da fali značajan deo glavnice zamrznutih depozita pokojnog libijskog vođe. O nestanku 10 milijardi evra sa zamrznutih libijskih računa pisano je i ranije.

Podsetimo, 2013. godine na njima se nalazilo 16 milijardi evra, a 2017. godine, kada su belgijske vlasti nakon istrage o pranju novca nameravale da konfiskuju imovinu, otkriveno je samo 6 milijardi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track