Najnovije vesti

OBELEŽAVANJE 100. GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA: Glavna ceremonija u Parizu, i Vućić među zvanicama (FOTO)
Foto: EPA

PROSLAVA U FRANCUSKOJ

OBELEŽAVANJE 100. GODINA OD ZAVRŠETKA PRVOG SVETSKOG RATA: Glavna ceremonija u Parizu, i Vućić među zvanicama (FOTO)

Planeta

Nedelja obeležavanja 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata počela je sinoć ceremonijom u katedrali u Strazburu, kojoj su prisustvovali predsednici Francuske i Nemačke, Emanuel Makron i Frank Valter Štajnmajer.

Britanska agencija Rojters ocenjuje da je pred Makronom nedelja istorijskog obeležavanja godišnjice i intenzivne diplomatije.

Francuski predsednik će na mirovnom skupu u Parizu ugostiti više od 60 svetskih lidera, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: EPA

Makron je sinoć, zajedno sa surpugom Brižit, stigao u Strazbur na koncert u katedrali, posvećen evropskom miru.

Potom su se Makron i Štajnmajer uputili ka zamku u Strazburu, kako bi pozdravili građane.

foto: EPA

U petak, francuski predsednik položiće vence zajedno sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Alber, gradu na severu Francuske, kako bi odao poštu britanskim vojnicima koji su poginuli u bici za Somu.

Makron će u subotu, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, održati zajedničku ceremoniju u vagonu, u kojem je 1918. godine potpisano primirje.

foto: EPA

Kulminacija nedelje komemoracija je u nedelju, 11. novembra, kada će minut ćutanja simbolično biti održan u 11 časova - u vreme kada je primirje potpisano.

Takođe, na ceremoniji 11. novembra i otvaranju Pariskog mirovnog foruma očekuje se prisustvo više desetina predsednika država i vlada, među kojima su i predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp.

Tramp i Putin bi trebalo i da se sastanu tokom boravka u Parizu, a Rojters predviđa da će Putin pokušati da, između ostalog, razgovara o planovima SAD da se povuku iz ugovora o kontroli naoružanja iz 1987. godine.

foto: EPA

Agencija napominje da je pitanje da li je Makron taj koji uspeva da spoji dvojicu lidera ili Tramp, koji bi mogao da pokuša da preuzme zasluge.

Obeležavanju 100-ogodišnjice završetka Prvog svetskog rata prisustvovaće i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Međutim, palestinski predsednik Mahmud Abas poslaće premijera Ramija Hamdala na ceremoniju, što je ugušilo spekulacije da bi mirovni forum mogao da dovede do održavanja prvog produktivnog sastanka od 2015. godine između lidera Izraela i Palestine.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...