RUSIJA POSEDUJE SKORO PETINU SVETSKIH ZALIHA ZLATA: Moskva ubrzano gomila žuti metal, a evo zašto će to zaboleti SAD (VIDEO)
Foto: Profimedia

strategija

RUSIJA POSEDUJE SKORO PETINU SVETSKIH ZALIHA ZLATA: Moskva ubrzano gomila žuti metal, a evo zašto će to zaboleti SAD (VIDEO)

Planeta -

U protekla tri meseca u svetu je kupljeno više od 148 tona zlata, što je za čak 22 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema podacima Svetskog saveta za zlato (World Gold Council), najviše zlata u protekla tri meseca kupila je Rusija – čak 92 tone, a potom Turska koja je kupila 18,5 tona, piše portal RT.

Time je, piše RT, Rusija premašila dosad najveću količinu zlatnih rezervi – 2 hiljade tona koliko je imala 1941. godine. Rusija sada poseduje čak 17 odsto svetskih zaliha zlata čija je ukupna vrednost procenjena na više od 78 milijardi dolara.

Osim Rusije i Turske, svoje zlatne rezerve proteklih su meseci značajno povećali i Kazahstan, kupivši 14,4 tona, kao i Indija i Poljska svaka kupivši po 13,7 tona zlata.

“Ovo je rastući trend. U poslednjih pet godina zemlje povećavaju udeo zlata u svojim rezervama istodobno smanjujući udeo dolara. Ulaganja u američke vrednosne papire u rekordnom su padu i mislim da će taj trend biti nastavljen”, izjavio je Anatolij Aksakov, predsednik Odbora za finansijska tržišta ruske Dume.

Godine 2010. Rusija je imala u svojim državnim rezervama 176 milijardi američkih dolara. Sada je taj iznos smanjen na jedva nešto više od deset milijardi, a Rusija se okrenula državnim rezervama u zlatu umesto u dolarima.

Ruski stručnjaci smatraju da je zlato stabilniji resurs.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track