PA TI RADI ZA CIA: Zbog amaterske platforme za komunikaciju, u Kini i Iranu ubijeno desetine američkih špijuna (VIDEO)
Foto: Profimedia

sramota

PA TI RADI ZA CIA: Zbog amaterske platforme za komunikaciju, u Kini i Iranu ubijeno desetine američkih špijuna (VIDEO)

Planeta -

U Iranu i Kini je ubijeno na desetine američkih špijuna i doušnika, nakon što su, greškom, komunikacijske službe dozvolile da ih inostrani neprijatelji prepoznaju kroz njihovu korespondenciju na platformi na Guglu, tvrde zvanični izvori.

U periodu od 2009. do 2013. godine je CIA je pretrpela “katastrofalni neuspeh”, jer su njeni operativci širom sveta komunicirali na internetj stranici koja je trebala da bude tajna, navodi se u izvještaju kojeg je u petak objavio Jahu Njuz. Prethodno prijavljenu “katastrofu”, za američke obavještajce i njihove doušnike, potvrdilo je 11 bivših pripadnika obaveštajnih službi i vladinih zvaničnika.

“I dalje se bavimo ovim propustom. Zbog njega su ubijene desetine ljudi širom sveta”, rekao je jedan bivši zvaničnik nacionalne bezbednosti. Naime, američki agenti i njihovi doušnici su internet kao platformu prvi put koristili na Bliskom istoku za komunikaciju s vojnicima u ratnim zonama i nije bila namenjena za široku primenu. Međutim, zbog jednostavnosti korišćenja i efikasnosti, usvojena je od strane agenata, uprkos velikim nedostacima u smislu sofisticiranosti, tvrde izvori.

“Ta platforma nije ni izgrađena da bi izdržala sofisticirane kontraobaveštajne napade državnih aktera poput Kine ili Irana. Nikad nije trebala da se dugoročno koristiti za razgovor s našim izvorima. Ipak, njome se previše dugo radilo, i s previše ljudi. A to je bio tek elementarni sitem”, rekao je izvor za Jahu.

Pukotine su počele da se pojavljuju kada je Iran, navodno ljut što je Obamina uprava otkrila tajnu iransku fabriku nuklearnog oružja, krenuo s poslom detaljne provere sajber prostora.

Iranci su tada otkrili postojanje jedne internet stranice kojom su se američki agenti koristili putem Gugla. Američki zvaničnici veruju kako su iranski špijuni uspeli da koriste Gugl kao alat za pretraživanje kako bi pronašli tajne internet stranice CIA, nepoznate onima koji ih ne koriste.

Do 2011. Iran je uspo da se infiltrira u mrežu špijuna CIA-e i u junu je saopšteno da je razbijen prsten od 30 američkih špijuna. Neki su pogubljeni, a drugi zatvoreni, potvrdili su izvori. U to vreme je ABC opširno izveštavao o tom gubitku i propustu, kao i kompromitovani komunikacijski sistem CIA. Britanski Telegraf piše kako je u međuvremenu u Kini ubijeno 30 agenata i doušnika koji su radili za SAD, nakon što je razotkrivena špijunska mreža koja se za komunikaciju služila “sličnim načinom”.

Peking je uspeo da razbije drugi privremeni komunikacioni sistem, razvijen sa početne platforme, tako da je u realnom vremenu mogao da nadzire svakog pojedinog agenta koga je CIA poslala u zemlju.

Izvori su rekli kako vlada opšti konsenzus o tome da Iran i Kina trguju tehničkim informacijama, kako bi jedni s drugima formirali dvostruki napad. Agent CIA u Rusiji je upozorio na napade i da treba promeniti komunikacione kanale pre nego što neko bude otkriven.

Vlada je već upozorena na hakovanje od strane osobe imena Džon Reidi, čiji je posao bio da regrutuje ljude za CIA-u za “poslove” u Iranu. On je upozorio vlasti na propuste još 2008. Prema njegovoj službenoj izjavi 70 odsto operacija je u to vreme već bilo ugroženo i svi agenti koji koriste različite verzije sistema u upotrebi su bili u opasnosti.

“Dizajn i održavanje sistema su bili manjkavi”, rekao je Džon Reidi. On je kasnije otpušten zbog “sukoba interesa”. U američkoj obaveštajnoj zajednici vlada ogorčenost jer još niko nije odgovarao za neuspjeh, uprkos činjenici da se o svemu raspravljalo na tajnom saslušanju u Senatu i Obaveštajnom odboru Senata.

Jedan bivši zvaničnik tvrdi “kako najveća pretnja za američke tajne službe dolazi iznutra, od njihovih institucija”. Uz nedavni izveštaj o neverovatnim propustima u sistemima Pentagona, koji sigurnosne IT sisteme nije ažurirao godinama, neka i decenijama, ovaj izveštaj potvrđuje slične propuste u radu CIA i američke obaveštajne zajednice generalno.

Katastrofa se može izbeći samo davanjem dodatnih sredstava CIA, kako bi svom osoblju mogla da ponudi sigurne platforme za komunikaciju iz bilo kog kutka u svetu. Naravno, postoji i mogućnost da su američki obaveštajci i njihovi doušnici bili toliko sigurni u sebe i njihovu tehnološku nadmoć da su zaista nastavili da rade na platformi koja je privremeno osmišljena za komunikaciju s osobljem u ratnim područjima, ne i za zahtevne obaveštajne poslove, što su na kraju platili otkrivanjem i razbijanjem njihovih mreža u Iranu i Kini, dve zemlje za koje su priznali da su u njima imali velike gubitke i masovna odustajanja od poslova u toku, koja su pratila premeštanja operativaca i doušnika u “sigurna područja”.

Kurir.rs/Logično

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track