POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NAJSKUPLJE AMERIČKO ORUŽJE NA SVETU: U ploveću TVRĐAVU uloženo je 13 MILIJARDI, a evo šta sve može (VIDEO)
Foto: AP

NEMAN

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA NAJSKUPLJE AMERIČKO ORUŽJE NA SVETU: U ploveću TVRĐAVU uloženo je 13 MILIJARDI, a evo šta sve može (VIDEO)

Planeta -

SAD su konačno, posle nekoliko godina problema i tehničkih poteškoća, usavršile gigantski nosač aviona "Džerald Ford", prvi ratni brod pete generacije.

Najnapredniji i dosad najskuplji nosač aviona zvaće se Džerald Ford. Tako je mornarica SAD odlučila da nazove novu ploveću tvrđavu za čiju je gradnju već potrošeno 13 milijardi dolara, ali koja nosi veliki broj novih tehnoloških inovacija.

Američka mornarica nazvala je novi super nosač aviona po bivšem predsedniku SAD Džeraldu Fordu, a ubuduće će se čitava klasa tehnološki naprednijih plovećih tvrđava zvati "Ford“.

Troškovi su već dostigli 13 milijardi dolara, ali u američkoj mornarici pravdaju visoku cenu velikim tehnološkim inovacijama. "Ford“ klasa imaće palubu površine pet hektara sa koje će moći mnogo brže da izbacuje avione nego što je to slučaj sa "Nimic“ klasom, a biće mu ugrađen i najnapredniji radarski sistem koji je ikada stavljen na ratni brod.

foto: EPA

Vojni čelnici SAD navode i da će novi nosač imati za petinu manju posadu nego "Nimic" klasa - oko 4.500 ljudi.

Supernosač aviona „Džerald Ford“ imaće elektromagnetni sistem koji će katapultirati avione mnogo brže nego trenutni sistem sa kablovima. Osim već pomenutog Dual-band radara, biće instaliran i elektromagnetni lift, koji će na palubu dva puta brže prevoziti potreban materijal i municiju od današnjih liftova.

Kurir.rs

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track