ROBOT PRVI PUT OPERISAO SRCE, IZNENADNE KOMPLIKACIJE PRESUDILE PACIJENTU Kardiohirurg priznao: Trebalo mi je više prakse! (VIDEO)
Foto: Profimedia

presedan

ROBOT PRVI PUT OPERISAO SRCE, IZNENADNE KOMPLIKACIJE PRESUDILE PACIJENTU Kardiohirurg priznao: Trebalo mi je više prakse! (VIDEO)

Planeta -

Stiven Petit (69) iz Njukastla umro je posle operacije srčanih zalizaka koje je po prvi put izveo robot.

Nesrećnom čoveku je nedugo posle zahvata otkazalo nekoliko organa i on je preminuo.

Kardiohirurgu Sukumaranu Nairu koji je trebao da nadgleda operaciju je ponuđen trening za upotrebu robota ali ga je on dobio. Kasnije je priznao kolegi da je bio potreban duži trening "na slepo" pre nego što je operisan nesrećni čovek.

Stručnjaci koji su upoznati da upotrebom modernog Da Vinči robota su bili prisutni tokom samo jednog dela operacije, ali su pre kraja zahvata napustili salu.

Operacija je trebala da zameni jedan od zalizaka, ali je načinjena šteta na okolnom tkivu. Čoveku je zatim otvoren grudni koš u pokušaju da se popravi šteta. Ispostavilo se, prema rečima patologa Najdžela Kupera, da je do tada već bilo kasno.

Iako je Petit priključen na aparat koji je trebao da ojača srce, niz organa mu je otkazao i nije mu bilo pomoći.

Direktor klinike Sajmon Hejns tvrdi da je Nair prvi put ponudio usluge robota u operaciji pre mesec dana. Pristao je uz uslov da i stručnjaci za robotiku budu prisutni pri zahvatu.

Kurir.rs/Daily mail

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja