AMERIKANCI POHRLILI NA BIRALIŠTA: Današnji izbori mogu sve da promene, Tramp na testu! Neočekivano veliki odziv birača! (VIDEO)
Foto: printscreen RT

Izbori za američki Kongres

AMERIKANCI POHRLILI NA BIRALIŠTA: Današnji izbori mogu sve da promene, Tramp na testu! Neočekivano veliki odziv birača! (VIDEO)

Planeta -

Amerikanci su danas pohrlili na birališta, dve godine od dolaska predsednika SAD Donalda Trampa na vlast, a, prema saznanjima s lica mesta, odziv birača je veliki.

U SAD ne postoji centralna izborna komisija koja vodi evidenciju o broju birača, ali analitičari u Teksasu, Njujorku i Merilendu rekli su Frans presu da su iznenađeni prilivom glasača. Izbori na polovini mandata američkog predsednika obično su obeleženi manjim odzivom birača.

Pored toga, najmanje 38 miliona Amerikanaca glasalo je unapred, što je 40 odsto više u odnosu na prethodne izbore 2014. godine. Izbori na polovini mandata predstavljaju uvek osetljivo pitanje sa aktuelnog predsednika.

Dve godine posle dolaska na vlast, demokratski predsednik Barak Obama je doživeo veliki poraz svoje stranke, što je tada bilo ključno za usvajanje njegove reforme o zdravstvu.

Ukoliko bi republikanci sada izgubili to bi bio poraz za Trampa koji smatra izbore testom sopstvene popularnosti, ocenila je agencija Frans pres.

Danas se bira ceo nov saziv Predstavničkog doma, trećina gornjeg doma - Senata, kao i guverneri i poslanici skupština većine saveznih država.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track