POČELO SUĐENJE ESESOVCU (94): Zverski ubijao žene i decu u konc-logoru, a sada mu sude kao maloletniku!
Foto: Printscreen YouTube

PRAVDA

POČELO SUĐENJE ESESOVCU (94): Zverski ubijao žene i decu u konc-logoru, a sada mu sude kao maloletniku!

Planeta -

MINSTER - Sudjenje 94-ogodišnjem Nemcu koji je navodno bio čuvar u nacističkom koncentracionom logoru Štuthof počelo je u Minsteru u Nemačkoj.

Johan Rebogen otpužen je za stotine slučajeva saučesništva u ubistvu, ali pošto je u to vreme imao 18 godina, sudi mu se kao maloletniku! Zato mu je na snimcima lice zamagljeno.

On je bio čuvar u logoru Štuthof, kraj poljskog grada Gdanjska, od juna 1942. do septembra 1944. godine i ne samo da je znao da su zatočeni Jevreji brutalno ubijani, nego je i učestvovao u tome, kazao je tužilac Andreas Brendel.

U logoru je stradalo 28.000 Jevreja od ukupno 65.000 zatočenika. Logoraši su ubijani u gasnim komorama, smrtonosnim injekcijama benzina ili fenola direktno u srce ili su streljani, izgladnjivani do smrti, a bili su i izbacivani nagi na sneg dok se ne smrznu, rekao je tužilac.

Rebogen je mirno živeo u opštini Borken kraj danske granice. Iz Centra "Simon Vizental", koji se bavi lovom na naciste i koji je pomogao da se locira dvadeset preživelih iz logora Štuthof da bi svedočili ako je potrebno, kažu da su ovakva suđenja važna čak i posle više od 70 godina od kraja Drugog svetskog rata.

"Protok vremena ni na koji način ne umanjuje krivicu počinioca Holokausta i starost ne bi trebalo da pruži zaštitu onima koji su počinili takve gnusne zločine", kaže poznati lovac na naciste i direktor izraelskog predstavništva tog centra Efraim Zurof.

Iako se broj osumnjičenih smanjuje, kancelarija specijalnog fedaralnog tužioca u Ludvigsburgu koja istražuje nacističke ratne zločine ima još uvek više slučajeva u postupku, Uz logore poput Štuthofa, Buhenvalda, Ravensbrika, Mauthazuena i Flosenburga, takodje istražuje bivše pripadnike ubilačkih jedinica poznatih pod nazivim "Ajnzacgrupen".

Kurir.rs/Beta

Foto: Printscreen YouTube/Euronews

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track