ONA JE STRAH I TREPET ZA BELU KUĆU! Nensi Pelosi biće glavna u Predstavničkom domu, a Trampu je obećala PAKAO!
Foto: Reuters

od nje drhti bela kuća

ONA JE STRAH I TREPET ZA BELU KUĆU! Nensi Pelosi biće glavna u Predstavničkom domu, a Trampu je obećala PAKAO!

Planeta -

Nensi Pelosi (78), vođa demokratske manjine u Predstavničkom domu američkog Kongresa, sada postaje vođa većine i treća najznačajnija osoba u SAD posle predsednika i potpredsednika države.

Pošto Predstavnički dom aminuje ili odbacuje nacrte zakona Bele kuće, Pelosijeva će moći da blokira republikanske predloge, kao što su reforma poreza ili izgradnja zida protiv migranata duž meksičke granice.

Kad smo već kod migranta, podsećamo da je ona u februaru ove godine održala najduži govor u istoriji američkog kongresa: ravno 8 sati bez pauze je stajala na štiklama i zalagala se za migrante!

Ni njoj ne ide sve glatko jer Demokratska partija ima svoje frakcije i moraće da pregovara sa možnim strujama koje pozivaju na obnovu. Iako je povratak većine u Predstavničkom domu nesumnjivi uspeh, njen povratak na čelo većine nije gotova stvar jer je više desetina demokratskih kandidata još pre izbora reklo da će se usprotiviti njezinoj kandidaturi.

Pelosijeva je dugo u politici i svi se još sećaju kad je od 2007-2010, kao liderka demokratske većine u Predstavničkom domu, blokirala predloge tadašnjeg predsednika Džordža Buša i dobro ga namučila u poslednjim godinama mandata.

Ona je javno obećala predsedniku SAD Donaldu Trampu pakao ako stane na čelo Poslaničkog doma, što bi mogao da bude jedan od razloga što ju je on sinoć pozvao i pre nego što su prebrojani glasovi.

"Demokratski Kongres radiće na rešenjima koja nas zaokupljuju, jer svima nam je dosta podela", izjavila je ona pred svojim pristalicama u Vašingtonu, najavljujući "povratak ustavnik ovlašćenja".

Još važnije, demokrate sada imaju veće mogućnosti da pokrenu parlamentarsnu istragu o sijaset stvari koje se šefu Bele kuće stavljaju na dušu - između ostalih, o navodnom ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. uz Trampov blagoslov - i pokrenu proces opoziva predsednika države. Pelosijeva se dosad protivila impičmentu objašnjavajući da bi to samo mobilisalo Trampove pristalice, ali nije isključeno da će promeniti stav.

Pelosi je rođena 26. ožujka 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj obitelji uronjenoj u politiku. Njezin otac i brat bili su gradonačelnici Baltimorea. S diplomom Trinity Collegea u Washingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Franciscu. Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track