PAO DOGOVOR CIPRASA I JERONIMOSA: Država neće više da plaća sveštenstvo, na potezu parlament i crkva
Foto: AP

podela crkve i države

PAO DOGOVOR CIPRASA I JERONIMOSA: Država neće više da plaća sveštenstvo, na potezu parlament i crkva

Planeta -

Grčka vlada i Grčka pravoslavna crkva, odnosno, premijer Aleksis Cipras i arhiepiskop Jeronimos, postigli su danas načelni dogovor da oko 10.000 sveštenika i pomoćnog osoblja bude skinuto sa državnog budžeta, što, kako prenose mediji, otvara put ka jasnijoj podeli crkve i države.

Ovim okvirnim sporazumom predviđeno je da ti sveštenici i crkveni službenici plate ubuduće primaju iz posebnog crkvenog fonda, koji će biti subvencionisan.

foto: AP

Sporazum predviđa i rešenje višedecenijskog spora o imovini između grčke države i crkve, jednog od najvećih vlasnika nekretnina u zemlji. Grčki kreditori već dugo pokušavaju da uvere vladu da proda imovinu i smanji broj zaposlenih u javnom sektoru.

Prema sadašnjem sistemu, plate sveštenika i zaposlenim u javnom sektoru isplaćuju se iz budžeta, što Grčku košta 200 miliona evra godišnje. Sporazum koji su postigli Cipras i arhiepiskop Jeronimos treba da potvrdi vlada, a zatim parlament i crkva.

foto: AP

Udruženje grčkih sveštenika, međutim, već je najavilo da će se suprotstaviti svakom pokušaju ukidanja statusa državnih službenika.

Grčka pravoslavna crkva vekovima imao vodeću ulogu u životu zemlje i Ustav pravoslavlje smatra zvaničnom religijom.

Sporazum Ciprasa i Jeronimusa postignut je danas u skladu sa parlamentarnom debatom o ustavnim promenama.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track