PRVI GEJ GUVERNER, AFROAMERIKANKA, INDIJANKA I MUSLIMANKE U KONGRESU: Ovo su novine koje su doneli izbori u SAD (VIDEO)
Foto: AP, EPA, YT Screenshoot

PROMENE

PRVI GEJ GUVERNER, AFROAMERIKANKA, INDIJANKA I MUSLIMANKE U KONGRESU: Ovo su novine koje su doneli izbori u SAD (VIDEO)

Planeta -

Demokrate su preuzeli kontrolu nad zastupničkim domom Kongresa na američkim izborima u utorak, ali je očekivani "plavi talas" ipak izostao.

Republikanci su zadržali većinu u Senatu, što je odmah podstaklo Donalda Trampa da na Tviteru proglasi "veliki uspeh". Poraz u donjem domu Kongresa pritome nije spomenuo.

"Demokratski Zastupnički dom radiće na rešenjima koja će nas zbližiti. Imamo previše podela", rekla je čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nensi Pelosi.

Republikanci su dosada kontrolisali Kongres. U Senatu su imali tesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih) i moguće je da će čak i povećati za mesto ili dva.

Zastupnički dom, u kom su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236-193), Republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan.

Ajana Prisli
Ajana Prislifoto: EPA

Kompletan sastav Zastupničkog doma i Senata biće poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procene su da će demokrate imati 229 mesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

S većinom u Zastupničkom domu Demokrate će imati mogućnosti da istraže Trampove poreske prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. godine. Takođe će moći da smanje neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom.

Na izborima za guvernere demokrati su republikancima 'oteli' tri ili četiri guvernerske pozicije, ali su i izgubili njima važne trke poput onih na Floridi ili u Ohaju

Nova zvezda Demokratske stranke Beto O'Rurk nije uspeo da iznenadi veterana Teda Kruza na izborima za senatora iz Teksasa, iako mu se za konzervativno teksaško okruženje uspeo jako da približi.

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktuelnog predsednika, bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni zvaničnici.

Amerikanci su u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se smatraju nekom vrstom referenduma o predsedniku. Istorijski, predsednikova stranka na sredini njegova mandata retko izbegne protestno glasanje i poraz.

foto: AP

Amerikanci su na ovim izborima dobili dosad najmlađu ženu u Kongresu,

Aleksandriju Okasio-Kortez (29), članicu Demokratske stranke iz Njujorka koja je izabrana u Zastupnički dom. Ona je nova zvezda levog krila stranke i štićenica Bernija Sandersa.

Ajana Prisli iznenađenje je iz Bostona. Ta 44-godišnja demokratkinja biće prva crna žena koja će predstavljati Masačusets u Kongresu.

Demokratkinja iz Kanzasa Šaris Dejvids prva je Indijanka koja će biti izabrana u Kongres.

Glasači u Minesoti i Mičigenu izabrali su i prve dve muslimanke, bivšu izbeglicu iz Somalije Ilhan Omar i Palestinku Rašidu Tlaib rođenu u Detroitu.

Država Kolorado izabrala je prvog guvernera koji se deklariše kao homoseksualac, demokratu Džareda Polisa.

Brat američkog potpredsednika Majkla Pensa - Greg Pens - ušao je u Zastupnički dom, predstavljajući se kao konzervativac koji se bori protiv pobačaja i za nošenje oružja. Inspiriše ga, kako kaže, predsednik Tramp.

Novoizabrani zastupnici započeće mandat 1. januara 2019.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: AP, EPA, YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track