Najnovije vesti

SVAKO MOŽE DA KUPI DRŽAVLJANSTVO EU: Mnoge zemlje Evropske unije legalno trguju pasošima i boravišnim dozvolama, a šifra je Zlatna viza!
Foto: Profimedia

zgrću milione

SVAKO MOŽE DA KUPI DRŽAVLJANSTVO EU: Mnoge zemlje Evropske unije legalno trguju pasošima i boravišnim dozvolama, a šifra je Zlatna viza!

Planeta

U Bugarskoj je nedavno raskrinkana prevarantska mreža koja je za novac falsifikovala sertifikate o bugarskom poreklu te se tako preko Bugarske sticalo državljanstvo EU, a ono se, kako piše Dojče vele, može i legalno kupiti.

Državljanstva EU ili neograničene boravišne dozvole EU spadaju u one koje je na celom svetu najteže dobiti i zbog toga je velika potražnja dovela do stvaranja ilegalnog tržišta na kojem korumpirani službenici mnogih zemalja EU zarađuju novac falsifikovanjem dokumenata, navodi se u tekstu.

 

"Međutim, mnoge zemlje EU hoće i zvanično da dođu do unosne zarade i zato pod imenom ''Zlatna viza'' trguju državljanstvima i boravišnim dozvolama i tako zgrću milijarde", navodi se u tekstu.

 

Poslednji slučaj nedozvoljenih mahinacija je zabeležen u Bugarskoj.

Početkom prošle nedelje, tamo je pritvoreno dvadesetak službenika koji su godinama izdavali dokaze o bugarskom poreklu građanima Makedonije, Moldavije i Ukrajine, zaradivši tako hiljade evra.

 

Oni koji imaju takav dokaz, po zakonu mogu da steknu bugarsko državljanstvo. Za izdavanje sertifikata je zadužena kancelarija za Bugare u inostranstvu SABA. Početkom ove nedelje je smenjen njen šef Petar Haralampijev, koji se smatra vođom korumpirane mreže.

 

Sve to je zapravo već godinama poznato, a to što je sada došlo do hapšenja, verovatno je deo interne borbe za moć u vladi, ističe se u tekstu. Pri tome Bugarska nije jedina zemlja u kojoj se to radi. Prema istraživanjima lokalnih medija, i u Rumuniji i Mađarskoj se već godinama trguje lažnim certifikatima o poreklu.

 

Sistem koji se u EU zove „Zlatna viza" nije ništa manjih dimenzija. Po tom sistemu, državljanstvo neke od zemalja EU, ili trajnu boravišnu dozvolu, može da dobije onaj ko - dovoljno plati ili investira. Polovina zemalja EU, među njima Bugarska, Grčka, Velika Britanija, Letonija, Litvanija, Malta, Austrija, Portugalija, Španija, Mađarska i Kipar, nude takve programe.

foto: printscreen

Na taj način je u proteklih nekoliko godina kupljeno najmanje 6.000 državljanstava i 100.000 boravišnih dozvola, prenose organizacije „Transparensi internešnal" i „Global vitnes" u zajedničkom izveštaju objavljenom početkom oktobra.

 

Ukupan prihod od tako prodatih dokumenata iznosti najmanje 25 milijardi evra.

Program „Zlatne vize" pospešio je pranje novca i pružio utočište kriminalnim biznismenima, navele su ove organizacije, uz preporuku da EU hitno ukine ovu praksu, preneo je Dojče vele.

 

Kurir.rs/tanjug

Foto Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...