SUĐENJE VEKA SE NASTAVLJA, IZABRANA POROTA ZA EL ČAPA: Jedna žena plakala od muke, a supruga narko-bosa mnogima zadala velike probleme (VIDEO)
Foto: EPA, Reuters

OZLOGLAŠENI NARKO-BOS

SUĐENJE VEKA SE NASTAVLJA, IZABRANA POROTA ZA EL ČAPA: Jedna žena plakala od muke, a supruga narko-bosa mnogima zadala velike probleme (VIDEO)

Planeta -

Završen je izbor porote za suđenje meksičkom narko-bosu Hoakinu El Čapu Guzmanu u SAD.

Guzman takođe čeka na odluku da li će moći da vidi i zagrli svoju ženu po prvi put nakon skoro dve godine.

Sedam žena i pet muškaraca porotnika saslušaće uvodne izjave na federalnom sudu u Bruklinu u utorak, u slučaju povezanim sa organizovanom prodajom droge.

Guzman se izjasnio da nije kriv za optužbe da vodi narko-kartel poznat po nasilju, a koji ga je izbavljao iz meksičkih zatvora. Zbog velike ozloglašenosti kartela, tokom suđenja u SAD preduzete su visoke mere bezbednosti, uključujući anonimnost porotnika.

Takođe, Guzman je smešten u samicu i zabranjeno mu je da vidi svoju ženu zbog zabrinutosti da bi ona mogla preneti njegove poruke članovima kartela. Početkom ove nedelje njegov advokat je zatražio od sudije da odobri “humani gest” i pusti El Čapa da vidi svoju suprugu u sudnici, pre nego što uđe porota.

foto: EPA

"Dozvoljavanje zagrljaja, ukoliko se ograda nalazi između njih, ne bi predstavljalo pretnju bezbednosti", naveo je advokat u pismu.

Okružni sudija Brajan Kogan još nije odlučio o tom zahtevu.

Većina izabranih porotnika reklo je tokom saslušanja da su čuli za Guzmana iz medija, uključujući čoveka i ženu koji tečno govore španski jezik i penzionisanog čuvara zatvora.

foto: Reuters

Sudija je odložio polaganje zakletve porotnika za sledeću nedelju, iz zabrinutosti da će neki pokušati da izbegnu dužnost, na suđenju koje će očekuje da će ući i u sledeću godinu.

Sudija je rekao advokatima da je jedna porotnica, nakon što je saznala da je izabrana, zaplakala i kroz suze mu rekla da se plaši neželjene pažnje ako se sazna da je i ona deo procesa. Žena je ipak zadržana u poroti, nakon što je Guzmanov advokat Džefri Ličtmen ukazao da bi njeno odbacivanje bilo presedan i pokazalo da porotnici mogu izbeći svoju dužnost “sa nekoliko suza”.

Kurir.rs/CNN Foto: EPA/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track