OVO SU ČLANOVI HRVATSKO-SRPSKE BANDE KOJA JE IZVELA  SPEKTAKULARNU PLJAČKU U VENECIJI: Ovako su ispred nosa odneli dijamantski nakit vredan milione i ZBRISALI ZA MINUT! (VIDEO)
Foto: Printscreen Index.hr/facebook

pink panteri na delu

OVO SU ČLANOVI HRVATSKO-SRPSKE BANDE KOJA JE IZVELA SPEKTAKULARNU PLJAČKU U VENECIJI: Ovako su ispred nosa odneli dijamantski nakit vredan milione i ZBRISALI ZA MINUT! (VIDEO)

Planeta -

Hrvatska policija juče je uhapsila četvoricu hrvatskih državljana osumnjičenih za krađu nakita milionske vrednosti u januaru ove godine u Veneciji, saopštio je MUP.

Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al Tanija koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palati na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža". Ukraden je par minđuša od platine i dijamanata vrednih milion dolara i broš od platine i rubina vredan više od 2 miliona dolara.

foto: Printscreen Index.hr/facebook

Kako piše Jutarnji list, uhapšeni su Vinko Tomić (60), Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srpskih saradnika. Tomić je državljanin Hrvatske i BiH, a u međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga sa brojnim spektakularnim pljačkama širom sveta, u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švajcarskoj i Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, također zbog krađe nakita vrednog 8 miliona švajcarskih franaka.

Tomić se devedesetih godina prošlog veka predstavljao kao Vinko Osmakčić. Bio je u ratu u BiH, dok su mu majka i brat pobegli u Hrvatsku. Tomić je bio ranjen, posle čega je otišao u Zagreb, a zatim u Nemačku.

Talijani ga sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Veneciji koju je izveo sa još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije. Snimci nadzornih kamera pokazali su da je jedan od lopova mirno otvorio izložbenu vitrinu, uzeo dragulje i otišao.

Istraga je otkrila da se alarm u palati aktivirao sa minut zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah posle paljenja alarma uoči gde je i šta ukradeno.

Pljačkaši su se iskrali iz palate, a kada se upalio alarm, pobegli su u susednu ulicu.

Inspektori pretpostavljaju da su odmah posle krađe u prostoru palate ukradene stvari prosledili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka. Vredne eksponate uzeo je lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Pink Panter je naziv koji je Interpol dao međunarodnoj zločinačkoj organizaciji koja se bavi krađom nakita. Ime je došlo od britanskih vlasti, pošto je jedan član bande plavi dijamant vredan 657.000 dolara sakrio u posudu za kremu baš kao i Piter Selers u istoimenom filmu.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto printscreen Index.hr/Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO;

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja