ZBOG SIJALICE U ZATVOR: Zimbabve rigorozno sporovodi zakon koji bi trebao da uštedi energiju (VIDEO)
Foto: EPA, Profimedia

ludilo

ZBOG SIJALICE U ZATVOR: Zimbabve rigorozno sporovodi zakon koji bi trebao da uštedi energiju (VIDEO)

Planeta -

U Zimbabveu je ove nedelje dopunjen zakon kojim su zabranjeni kupovina i prodaja starih, klasičnih sijalica, s vlaknom, i sada je i posedovanje takvih sijalica kažnjivo, čak i zatvorom.

To znači da građani, preduzeća, škole i druge ustanove mogu biti kažnjeni ne samo zbog kupovine stare vrste sijalica, već i ako ih imaju u kućama, piše list Herald iz Hararea. "Upotreba 'inkadescentnih sijalica' zabranjena je od 1. septembra", kratko je kažnjavanje obrazložio ministar energetike Džoram Gambo.

Početna kazna za posedovanje jedne sijalice zabranjene vrste je 50 zimbabveanskih dolara (0,12 evra), a uz to će "sijalica biti zaplenjena i uništena", za prodaju ili kupovinu jedne kućne sijalice kazna je 100 dolara, dok se za sijalice jače od kućnih, primenjuje kazna zatvora. Sem Zaraniki, viši stručnjak za električnu energiju u državnom regulacionom telu "ZERA", rekao je da je nedavno izmenjeni zakon uveo kazne u iznosu od 5.000 dolara (12 evra) ili dve godine zatvora.

Za stare sijalice, lažno u trgovini obeležene kao nove, novčana kazna za trgovca je najmanje 25 dolara za svaku sijalicu. Država je maja 2017. godine donela zakon kojim se zabranjuje uvoz, proizvodnja ili prodaja konvencionalnih sijalica, kao što su klasične - "inkadescentne" i fluorescentne cevi.

Na sprovođenju zabrane su angažovani državno regulaciono telo "ZERA", poreska uprava i policija Zimbabvea koja hapsi prestupnike zabrane osvetljavanja na stari način. Vlasti žele da prinude sve potrošače da koriste efikasnije osvetljenje, kao što je dioda koja emituje svetlost (LED).

Ideja je da će to pomoći da se okonča dvadesetogodišnja nestašica struje u Zimbabveu, štedeći do 42 megavata električne energije, a time sprečiti i zagađenje vazduha dimom termo-centrala. Ali, posle 17 meseci od kada je zabrana stupila na snagu, trgovci prodaju zabranjene sijalice.

Do danas je po zakonu uništeno 200.000 sijalica zaplenjenih u nekoliko preduzeća, a Zimbabveanci su podvrgnuti kanonadi propagandnih poruka ministara o prednostima energetske efikasnosti. Još nekoliko zemalja širom juga Afrike je zabranilo klasične sijalice koje rasipaju prilično velike količine električne energije - samo pet procenata struje koju potroši stara sijalica je za svetlo, a ostalo se gubi kao toplota.

Uz strože kažnjavanje zbog posedovanja starih sijalica, od 1. septembra u Zimbabveu radove po kućama mogu obavljati samo kvalifikovani električari koji imaju potvrdu države, dok "teške kazne čekaju kućne i majstore iz komšiluka", kao i građane koji ih budu angažovali, piše Herald.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track