SVET OBELEŽIO VEK OD KRAJA PRVOG SVETSKOG RATA: Makron ugostio svetske lidere, Putin i Tramp za ISTIM STOLOM na ručku u Jelisejskoj palati (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters, Predsedništvo Srbije, Printscreen YT

IZ MINUTA U MINUT

SVET OBELEŽIO VEK OD KRAJA PRVOG SVETSKOG RATA: Makron ugostio svetske lidere, Putin i Tramp za ISTIM STOLOM na ručku u Jelisejskoj palati (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U Parizu je danas obeležena 100. godišnjica od završetka Prvog svetskog rata, kojoj je prisutvovalo više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN, evropskih institucija i drugih međunarodnih delegacija.

Srbiju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

17.00 - Raspored sedenja lidera na radnom doručku u Jelisejskoj palati povodom obeležavanja 100. godišnjice kraja Prvog svetskog rata bio je promenjen, tako da predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država nisu mogli da razgovaraju, izjavio je izvor u ruskoj delegaciji za Sputnjik.

15.30 -Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je na obeležavanju stogodišnjice primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu uspeo da porazgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

14.30 - U Jelisejskoj palati u Parizu počeo je svečani ručak čiji je domaćin francuski predsednik Emanuel Makron, a na koji je pozvano 130 svetskih lidera i visokih zvaničnika, pri čemu za glavnim stolom pored Makrona sede američki predsednik Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin.

foto: Reuters

Među ostalim zvanicama za tim stolom su izraelski premijer Benjamin Netanijahu, nemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trido, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, prenosi AP.

foto: Reuters

Za to vreme, supruga predsednika Francuske, Brižit Makron, ugostila je 40-ak supružnika šefova država i vlada na ručku u Versajskoj palati.

foto: Reuters

14.25 - Protest protiv Trampa u centru Pariza

Na Trgu Republike u Parizu danas je organizovan protest protiv američkog predsednika Donalda Trampa, na kojem su antifašističke grupe pozvale na mobilizaciju "svim potrebnim sredstvima", javljaju francuski mediji.

14.20 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se danas na kratko sreo sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Parizu. Opširnije o tome OVDE.

foto: Printscreen Pink Tv

14.05 - Neprijatan slučaj desio se predsedniku Ukrajine Petru Porošenu i to prilikom dolaska predsednika SAD, Donalda Trampa. Opširnije o tome OVDE.

13.45 - Rukovanje američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina na početku ceremonije obeležavanja 100. godišnjice od okončanja Prvog svetskog rata, privuklo je pažnju svih svetskih medija. Pogledajte u posebnoj vesti šta je bilo posebno zanimljivo.

foto: EPA

13.31 - Putin, Tramp, Makron i Junker sede za istim stolom za vreme prijema u Jelisejskom dvorcu

13.26 - U toku je sastanak Putina i Trampa.

12:55 - Svetski lideri stižu na ručak u Jelisejskoj palati.

12.30 - Centralna ceremonija proslave 100 godina od završetka Prvog svetskog rata kod Trijumfalne kapije je završena.

12.27 - Predsednik Makron je obnovio večni plamen u znak sećanja na preminule i položio vence.

1 / 4 Foto: Printscreen/ Youtube

12.20 - Miroslav Lazanski je komentarišući na RTS primetio da je protokol sedenja u Parizu prilično neobičan. Naime, Makron je u prve redove smestio saveznike iz NATO i EU, ne vodeći računa ko se na kojoj strani borio tokom Prvog svetskog rata.

11.51 - Lekcija ne može biti "jedan narod protiv drugih“ — ta pouka nas obavezuje da mislimo o budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron u obraćanju zvanicama ispred Trijumfalne kapije.

foto: Screenshot

Naveo je da je u ratu poginulo 10 miliona vojnika, milioni civila, ranjeno šest miliona, bilo je tri miliona udovica, a milijardu projektila je ispaljeno samo na Francusku. Opširnije o tome šta je govorio predsednik Francuske pročitajte OVDE.

11.50 - Pogledajte snimak novog rukovanja Trampa i Makrona.

11.48 - Makron je dočekao i hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, a o čemu su pričali prilikom kratkog susreta pročitajte OVDE.

foto: EPA

11.47 - Predsednik crnogorske Vlade Duško Marković ocenio je da današnji dan Crna Gora dočekuje sa podeljenim osećanjima. Opširnije OVDE.

foto: Gov.me

11.44 - Pisma iz Prvog svetskog rata koja su napisana pre sto godina, čitalo je osam tinejdžera.

" Dragi moji roditelji, danas je bilo predivno. Dobili smo vesti o primirju jutros u 9.30. Imao sam deset minuta da se pripremim za veliku paradu na trgu u Monsu... Ulice su bile prepune civila koji su skakali od sreće bacajući cveće... Trg i ulice bili su u najrazličitijim bojama", navodi se u pismu oficira britanske kraljevske konjičke artiljerije.

11.39 - Iako je većina svetskih lidera stigla najpre u Jelisejsku palatu kako bi se potom uputili prema Trijumfalnoj kapiji gde se održava vojna parada povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin pravo su došli pred Trijumfalnu kapiju. Opširnije OVDE.

11.27- Putin se rukovao sa Trampom i Merkelovom.

11.24 - Predsednik Makron vrši smotru vojnih jedinica.

foto: Printscreen/ Youtube

11.21 - U Parizu je kod Trijumfalne kapije počela centralna ceremonija obeležavanja završetka Prvog svetskog rata. Ceremoniji prisustvuju lideri oko 80 država, pobednica i poraženih u Velikom ratu. Među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

11.19 - I ruski predsednik Vladimir Putin se priključio zvanicama.

foto: Printscreen/ Youtube

11.18 - Pogledajte veličanstveni pozdrav francuske avijacje pred paradu.

11.16 - Stigao je i američki predsednik Donald Tramp sa suprugom Melanijom.

foto: Printscreen/ Youtube

11.01 - Prilikom prolaska konvoja američkog predsednika Donalda Trampa Jelisejskim poljima u Parizu danas se dogodio incident, kada je jedna žena s golim grudima istrčala pred kola. Opširnije o tome OVDE.

10.59 - Očekuje se dolazak Donalda Trampa

10.45 - Putin ide na Jelisejska polja u novoj limuzini "Aurusu". Opširnije o tome OVDE.

10.35 - Sve spremno za vojnu paradu.

10.25 - Kako se očekuje, za vreme ručka u Jelisejskom dvorcu očekuje se kratki susret predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Donalda Trampa.

Podsetimo, američki lider Donald Tramp je još juče doputovao u pariz gde je imao sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

10.15 - U Jelisejsku palatu stigao je i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Opširnije o tome OVDE.

foto: Reuters

10.05 - Stigla Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je pre nekoliko minuta.

foto: EPA

Srdačno se pozdravila sa predsednikom Francuska poljubcima u obraz, a na isti način se pozdravila i sa prvom damom Brižit Makron.

1 / 15 Foto: AP/Thibault Camus

09:30 - Pristižu zvanice

Francuski predsednik sa suprugom Brižit Makron dočekuje visoke zvanice koje pristižu u Jelisejsku palatu.

1 / 10 Foto: AP / Thibault Camus

9.15 - Pariz će biti pod pojačanim merama bezbednosti sa oko 10.000 pripadnika snaga bezbednosti raspoređenih po ključnim mestima obeležavanja stogodišnjice. Opširnije o tome čitajte OVDE.

foto: Reuters

9.10 - Svetski lideri okupljaju se u Jelisejskoj palati.

Ruski predsednik Vladimir Putin, američki predsednik Donald Tramp i mnogi drugi šefovi država stigli su ispred Jelisejske palate.

9.05 - Predsednik Francuske Emanuel Makron upozorio je svetske lidere da ne uzimaju mir u svetu zdravo za gotovo.

Makron je to izjavio na večeri u Parizu povodom 100. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

"Neki od nas smo bili na različitim stranama u vreme rata, večeras smo ujedinjeni. To je najveća počast koju možemo da odamo vojnicima koji su se borili u Prvom svetskom ratu", poručio je Makron.

9.00 - Kako je najavljeno, svoje prisustvo potvrdili su američki i ruski predsednici, Donald Tramp i Vladimir Putin. Današnji dan obeležiće nekoliko manifestacija, a glavna će početi u 9.30 ispred Trijumfalne kapije, gde će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsednik Emanuel Makron.

Kako su istakli francuski mediji, planirano je da Makron svoj govor ispred groba neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11 meseca, u vreme kada je potpisano Primirje pre 100 godina.

U okviru obeležavanja godišnjice, biće održano prvo zasedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

8.45 - Ono o čemu se dosta govorilo u medijima kada se radi o ovoj godišnjici jesu sastanci svetskih lidera na marginama skupa - Putina i Trampa, Trampa i Erdogana i Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, ali se govorilo i o onim zvaničnicima koji neće biti prisutni ili koji su odbili poziv, poput predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska. On je ranije izjavio da je morao da odbije poziv, jer će prisustvovati obeležavanju godišnjice u rodnoj Poljskoj.

Osim zemalja pobednica u Prvom svetskom ratu, obeležavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Nemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Na ceremoniji Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

8.30 - Pojedini analitičari, poput francuskog istoričara Etijena Fransoa, veruju da je velika svečanost za Makrona pitanje prestiža, budući da je njegova popularnost znatno oslabila, pa on pretpostavlja da Makron na taj način želi sebi da obezbedi da ponovo bude "centar sveta".

Briselski sajt Politiko ocenjuje da će ceremonija biti "parada" za ruskog predsednika Vladimira Putina koji će se, kako se navodi truditi da "izgleda snažnije" od svojih zapadnih konkurenata uprkos sajber ratovanju, krizi u Ukrajini, podeli Gruzije, sukobima u Siriji...

Sa druge strane, američki predsednik Donald Tramp koji tek što je izgubio na izborima u Predstavničkom domu od demokrata, mogao bi, kaže Politiko, da pribegne još razornijoj spoljnoj politici.

Sajt se dotakao i nemačke kancelarke koju je opisao kao ženu koju su mnogi videli kao lidera slobodnog sveta, a sada njena moć opada.

Britanska premijerka Tereza Mej je u vatri sa svih strana dok se bori za upravljanje izlaskom iz Evropske unije iz Velike Britanije, dok će na skupu Italiju predstavljati populisti koji imaju drugačije stavove od EU, pre svega zbog migracione politike i budžetske discipline.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track