TUSK: Poljskom vladaju savremeni boljševici, pobedite ih!
Foto: EPA

govor povodom oslobođenja poljske

TUSK: Poljskom vladaju savremeni boljševici, pobedite ih!

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta i bivši premijer Poljske, Donald Tusk, danas je evroskeptičnu vladu u Poljskoj okarakterisao kao "savremene boljševike" koji prete nezavisnosti nacije, ali mogu biti poraženi.

Tusk koji se smatra najverovatnijim kandidatom za poziciju predsednika na izborima 2020. godine, govorio je u Lođu, povodom obeležavanja 100. godišnjice oslobođenja Poljske i primirja kojim je okončan Prvi svetski rat.

On je odao počast Jozefu Pilsudskom koji je zaslužan za uspostavljanje nezavisne Poljske i koji se borio protiv Crvene armije boljševika 1920.

Takođe je pomenuo Leha Valensu, osnivača nezavisnog sindikata

foto: EPA

"Jozef Pilsudski suočavao se sa mnogo težom situacijom nego što je mi danas imamo boreći se protiv boljševika i zapravo štiteći zajednicu Zapada od političkih varvara. Valensa je imao mnogo težu situaciju kada se borio protiv boljševika u prenesenom smislu, kada je iznosio evropske, slobodarske i nacionalne vrednosti među nama. Ali je uspeo. Zašto vi ne biste mogli da porazite savremene boljševike", upitao je Tusk.

On je pozvao Poljake da brane svoja prava, slobodu i da "brane nezavisnost Poljske".

Kritikovao je vladu koju vodi konzervativna Partija prava i pravde (PiS) i koja se u više navrata sukobila sa liderima Evropske unije.

"Ko god da danas u Poljskoj preduzme korake protiv naše snažne pozicije u ujedinjenoj Evropi, zapravo preduzima korake protiv nezavisnosti Poljske", rekao je Tusk.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track