ALBANSKI LOBISTA DECENIJAMA RADI PROTIV SRBIJE: Eliot Engel bi da nameće Trampu spoljnu politiku
Foto: Profimedia

LOBIRA ZA NEZAVISNO KOSOVO

ALBANSKI LOBISTA DECENIJAMA RADI PROTIV SRBIJE: Eliot Engel bi da nameće Trampu spoljnu politiku

Planeta -

Dan pošto su demokrate preuzele od republikanaca kontrolu nad Predstavničkim domom američkog Kongresa, kongresmen iz Njujorka Eliot Engel, već viđen među partijskim drugovima kao novi predsedavajući Odbora za spoljne odnose donjeg doma, uputio je ratobornu poruku predsedniku SAD Donaldu Trampu. “Ruke dalje od Malerove istrage!” - poručio je Eliot šefu Bele kuće zaduženom za vođenje spoljne politike.

Najavljujući tako da neće odustati od dokazivanja da su se Rusi mešali u izbore na kojima je Tramp pobedio, Eliot, koji prema sopstvenom priznanju, u vodeća dostignuća svog gotovo tri decenije dugog kongresnog staža, ubraja promovisanje američko-kosovskih odnosa, bacio je i pre nego što je ustoličen u fotelju prvog glasa donjeg doma Kongresa za spoljnu politiku rukavicu u lice Trampu, pišu Novosti.

Poreklom ukrajinski Jevrejin, čiji su preci emigrirali u SAD iz carske Rusije, Engel predstavlja njujoršku izbornu jedinicu dobrim delom ispunjenu ne samo glasovima izdašnim Albancima. Engel se, ne tako davno, hvalio:

"Moj rad na promociji američko-kosovskih odnosa bio je među najsmislenijim dostignućima mojih kongresnih godina".

Suvišno je reći da se u podjednakoj, čak i većoj meri može pohvaliti dugim i istrajnim delovanjem - protiv Srbije. Upravo on je među prvima tražio da Bela kuća 1999. godine napadne srpske snage na Kosovu i uspostavi zonu zabranjenog letenja za srpske avione. Bio je među prvim zagovornicima nezavisnosti Kosova, a kada je ona proglašena, našao se na čelu kolone onih koji su priznali jednostrano proglašenje nezavisnosti 2008. godine. Njegovo delovanje nastavilo se, sistematski, do danas.

Marta 2017. Engel je na sastanku kongresnog Odbora za spoljne poslove potvrdio da su SAD trenutno protiv formiranja vojske Kosova i zatražio da taj stav što pre bude promenjen. Ocenio je da bi Kosovo trebalo da ima vojsku, tvrdeći da Rusija naoružava Beograd. Engel je rekao da Kosovo, iako je “devet godina slobodna i nezavisna zemlja”, nema vojsku i pozvao SAD da stanu uz Kosovo. Ovaj član albanskog kokusa je ponudio i dodatnu, emotivnu, argumentaciju:

"Kosovo je s ponosom postalo najjači podržavalac SAD u Evropi, sa podrškom koja dostiže 85 odsto,"istakao je Engel, i dodao da je i sam u više navrata posetio Kosovo, i da ljudi tamo “iskreno vole Amerikance i sve američke stvari”.

foto: Profimedia

Bio je skroman. Nije tom prilikom pomenuo ono što je nekoliko medija u SAD primetilo - Engel na Kosovu uživa popularnost rok zvezde. U Peći jedan od “američkih” bulevara, pored Klintonovog, Olbrajtove i ostalih, nosi i - Engelovo ime. Lik Engela utisnut je na kosovskoj poštanskoj markici od čak dva evra. Svojevremeno je svedočio da se Albanci slikaju sa njim na ulici, pa ne čudi da je baš on bio prvi strani zvaničnik koji se obratio kosovskom parlamentu.

Engel ne ostaje dužan. Agencija Milenijum čelindž korporejšn, koju je za pomoć inostranstvu formirao Kongres, prošle godine je pokrenula 49 miliona dolara vredan program za Kosovo. Eliot je pomogao da on krene u Prištinu.

Poštanska markica od dva evra

Podrška Kosovu, obrnuto je, naravno, srazmerna pomoći Srbiji. Tako je Engel ove godine zdušno širio priču da nije tačno da države okreću leđa Kosovu povlačenjem priznavanja njegove nezavisnosti. Naveo je na “Tviteru” da bi srpska država trebalo da se odrekne te politike, jer je, kako tvrdi, nezavisnost Kosova nepovratna.

"Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni", tvrdio je Engel.

Nije se, međutim, zaustavio samo na odnosu Srbije prema njenoj južnoj pokrajini. Juna prošle godine, u pismu visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, otišao je korak dalje. Engel je izrazio mišljenje da Srbija “jednostavno nije spremna za EU” i da treba “usporiti proces pridruživanja”.

A onda je u novembru prošle godine posetio Prištinu i poručio da se SAD svakako moraju baviti dijalogom Beograda i Prištine:

"Znam da Kosovo još nije u UN zbog problema koji su stvorili Srbija i Rusija, a Kosovo nije dobilo članstvo u Unesku upravo zbog Srbije. Ako je Srbija deo te porodice, to ne bi trebalo da narušava poslove druge države, jer nije fer da Kosovo bude blokirano", pobunio se Engel.

Kurir.rs/ Novosti.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track