MARŠ NACIONALISTA TRESE POLJSKU: Na obeležavanju 100 godina nezavisnosti prisutan i državni vrh (VIDEO)
Foto: EPA

jubilej

MARŠ NACIONALISTA TRESE POLJSKU: Na obeležavanju 100 godina nezavisnosti prisutan i državni vrh (VIDEO)

Planeta -

U Varšavi, glavnom gradu Poljske, održava se ogroman marš nacionalista povodom proslave sto godine nezavisnosti te zemlje. Centrom Varšave marširaju desetine hiljada ljudi.

Poljaci se prisećaju imenovanja socijaliste Jozefa Pilsudskog za vojnog komandanta i mandatara za sastav vlade. On je istog dana proglasio nezavisnost, čime se Poljska nakon 123 godine vratila na kartu Evrope.

Veliki marš u Varšavi, koji svake godine organizuje krajnja desnica i koji je u početku konzervativna vlast podržavala, u sredu je zabranila liberalna varšavska gradonačelnica zbog bezbednosnih razloga i "agresivnog nacionalizma". Ali sud je njenu odluku poništio.

U želji da situaciju stave pod kontrolu, predsednik Andžej Duda i premijer Mateus Moravjecki odlučili su pretvoriti taj skup u državni, u organizaciji vlade, koji se održava na istoj trasi i u isto vreme kao i skup koji je sazvala krajnja desnica.

Na marš u središte Varšave došli su desetine hiljada Poljaka, a ima i nacionalista i desničara iz drugih evropskih zemalja. Okupljeni su zapalili na stotine baklji, koje su u Poljskoj ilegalne, ali policija ne sankcioniše njihovo korišćenje.

Na maršu su i pripadnici ekstremno desne poljske organizacije Nacionalni radikalni kamp (ONR) koji zahtevaju etnički homogenu Poljsku. Na jednom od transparenata koje nose okupljeni piše "Smrt neprijateljima domovine". S okupljenima marširaju i pripadnici poljske vojske.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track