ŠOK DETALJI IZ PARIZA! PIPKANJE, KAŠNJENJE I TRAMPOVO NAMIGIVANJE: Svetski lideri u pozama u kojima nismo navikli da ih vidimo! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, Reuters

IZA KULISA

ŠOK DETALJI IZ PARIZA! PIPKANJE, KAŠNJENJE I TRAMPOVO NAMIGIVANJE: Svetski lideri u pozama u kojima nismo navikli da ih vidimo! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Pariz je juče bio centar sveta jer se u tom gradu okpupilo više od 70 predsednika i premijera. Ceremoniju obeležavanja 100 godina od završetka Velikog rata, pored centralne svečanosti, obeležilo je nekoliko zanimljivih događaja.

Veliku pažnju privukao je domaćin događaja, Emanuel Makron, koji je pokušao da "otopli" odnose sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i to tako što je spustio svoju ruku na Trampovo koleno i obraćao mu se rečima "prijatelju moj", a američki predsednik je zadržavao distancu.

1 / 6 Foto: AP/Francois Mori

Dan kasnije, na centralnoj svečanosti povodom obeležavanja 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, slično je u komunikaciji sa Makronom prošla i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Makron je imao zanimljiv razgovor i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

foto: EPA

Oni su naime na crvenom tepihu razmenili nekoliko reči, ponovo pod kišom, kao i pre četiri meseca kada su se družili na ruskom fudbalskom terenu, nakon finala Svetskog prvenstva Francuska-Hrvatska, kada je Kolinda izgrlila francuskog kolegu.

Iako se nije moglo čuti što je kazao hrvatskoj predsednici odmah po dolasku, po Makronovoj gestikulaciji moglo bi se zaključiti da je kazao: "Opet nam pada kiša".

Iako je većina svetskih lidera stigla najpre u Jelisejsku palatu kako bi se potom uputili na Trijumfalnu kapiju gde se održava vojna parada povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata, predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin pravo su došli pred Trijumfalnu kapiju.

Tramp je Putina sačekao sa širokim osmehom, što je mnogima u Americi zasmetalo.

foto: Reuter / Benoit Yessier

Veliku pažnju privuklo je i rukovanje predsednika SAD i Rusije.

Na video-snimku sa događaja vidi se Putin kako prilazi i rukuje se sa Trampom, a zatim ga, dok se rukuje sa Trampovom suprugom Melanijom, tapše po ramenu.

Putin se nakon toga okreće, potapše blago Trampa po ramenu, podiže palac nagore i odlazi na svoje mesto, pored prve dame Francuske, Brižit Makron.

foto: EPA

Iako se sa Putinom srdačno pozdravio, neprijatan slučaj desio se sa presednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, koji je kao i mnogi drugi svetski lideri prisustvovao ceremoniji obeležavanja kraja Prvog svetskog rata u Parizu.

Predsednik SAD Donald Tramp ga nije udostojio pažnje i čak mu nije ni pružio ruku, pokazuju snimci sa ceremonije.

Nemačkoj kancelarki je u društvu predsednika Rusije Vladimira Putina, bilo je zabavno. Fotografija je nestala tokom Foruma, organizovanog nakon ceremonije obeležavanja 100. godina od završetka Prvog svetskog rata.

foto: EPA

Prema zvaničnom rasporedu sedenja koji se pojavio na društvenim mrežama i pre samog ručka, predsednici Rusije i SAD trebalo je da sede sa iste strane stola. Tačnije Putin desno, a Tramp levo od Makrona. Pored francuskog predsednika, u tampon zoni našla bi se i nemačka kancelarka Angela Merkel. Međutim, raspored je promenjen, pa se na kraju Putin našao preko puta Trampa.

foto: EPA

U nekom trenutku na fotografijama se vidi kako Tramp namiguje ruskom kolegi.

Kurir.rs

Foto: EPA i Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track