Najnovije vesti

NI ČEŠKA NEĆE DA POTPIŠE: Pakt UN o migracijama je pretnja za bezbednost i suverenitet države!
Foto: Reuters

NE!

NI ČEŠKA NEĆE DA POTPIŠE: Pakt UN o migracijama je pretnja za bezbednost i suverenitet države!

Planeta

PRAG - Posle SAD, Austrije, Mađarske i Bugarske, i češka vlada odlučila je danas da ta zemlja ostane izvan sporazuma Ujedinjenih nacija o međunarodnom pristupu bezbednim i urednim migracijama.

Ta odluka je doneta pošto se češki premijer Andrej Babiš oštro usprotivio ovom dokumentu, za koji je rekao da predstavlja pretnju po bezbednost i suverenitet zemlje.

Babiš je istakao da je taj dokument, koji treba da bude zvanično usvojen na sastanku 11. i 12. decembra u Marakešu, opasan, iako nije obavezujući, jer "zapravo definiše migracije kao osnovno ljudsko pravo". Takođe je podsetio da taj sporazum odbacuju i SAD, Austrija i Mađarska.

 

Potpredsednik vlade Rihard Brabec rekao je na konferenciji za novinare da se Češka Republika odavno zalaže za princip odvajanja legalne od ilegalne migracije.

"To je cilj predloga Češke Repblike i drugih evropskih zemalja. Konačni tekst ne odražava te predloge", rekao je Brabec.

 

Češka je ranije odbacila plan EU da se državama članicama dodeli određeni broj tražilaca azila.

 

Gobalni sporazum o bezbednim, urednim i regularnim migracijama odobrile su u julu sve 193 članice UN, izuzev SAD. Pored Češke, Mađarske i Austrije, sporazum odbacuje i Bugarska, u čijoj je koalicionoj vladi i antimigraciono nastrojena Partija ujedinjenih patriota, a čiji će parlament danas glasati o tom pitanju, navodi britanska agencija, dodajući da je i Poljska najavila moguće odbacivanje sporazuma.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...