IRSKA POSLANICA POKAZALA TANGE U PARLAMENTU: Sve u odbranu žrtava silovanja, jer je još jedan nasilnik oslobođen (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

šokantno

IRSKA POSLANICA POKAZALA TANGE U PARLAMENTU: Sve u odbranu žrtava silovanja, jer je još jedan nasilnik oslobođen (VIDEO)

Planeta -

Irska poslanica Rut Kopinger u utorak je usred zasedanja parlamenta iz rukava izvukla čipkaste tange, javlja BBC. Tim činom je htela poslanicima u parlamentu ukazati na još uvek gorući problem u Irskoj – prebacivanje krivice na žrtve silovanja.

Naime, pre desetak dana 27-godišnjak je oslobođen optužbe za silovanje 17-godišnjakinje, a oslobađajuća presuda je donesena nakon što je odvjetnica optuženog poroti pokazala donje rublje žrtve.

"Pogledajte kako je samo bila obučena. Nosila je čipkaste tange“, objasnila je advokatica Elizabet Okonel.

Kopingerova stoga je u parlament donijela tange obrubljene čipkom i pokazala ih kolegama zastupnicima.

Neprijatno je ovde pred svima vama pokazivati tange, zar ne? Sada zamislite kako se oseća žrtva silovanja kada se pred celom sudnicom pokazuje njeno donje rublje“, naglasila je Kopingerova.

Optuženi je na sudu tvrdio kako je 17-godišnjakinja dobrovoljno pristala na polni odnos s njim. Objasnio je kako se s njom šetao po gradu, kako su se prvo ljubili, a onda imali odnos na blatnjavoj gradskoj ulici, piše Ajriš Egzaminer.

Nakon što su detalji sa suđenja procurili u javnost, odmah je reagovala Nolin Blekvel, rukovoditeljka centra za žrtve silovanja u Dablinu.

Nije direktno kritikovala oslobađajuću presudu suda već je pozvala na reformu zakonskog sistema koji unutar sudnice dozvoljava retoriku prebacivanja krivice na žrtvu silovanja.

Irska javnost zgrožena je ovakvim ponašanjem u sudnici i omalovažavanjem žrtve. Mnoge Irkinje ubrzo su na društvenim mrežama objavile fotografije svojeg donjeg veša u znak protesta protiv takvog ponašanja u sudnici.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track