SRBIN KOJI ŽIVI U IZRAELU O STRAVIČNIM NAPADIMA HAMASA: Ne smemo da se udaljavamo ni 15 sekundi od skloništa! Svi smo u iščekivanju šta će biti!
Foto: AP / JINIPIX

nakon najvećeg sukoba od 2014. godine

SRBIN KOJI ŽIVI U IZRAELU O STRAVIČNIM NAPADIMA HAMASA: Ne smemo da se udaljavamo ni 15 sekundi od skloništa! Svi smo u iščekivanju šta će biti!

Planeta -

Situacija u Izraelu je daleko od stabilne i pored postignutog primirja, a građani ne smeju da se udaljavaju od svojih skloništa.

Kako je opisao Goran Mekić, Srbin koji živi u Izraelu, život nakon napada u kojem je Hamas ispalio više od 460 raketa na izraelska naselja, još se nije vratio u normalu i pored dogovorenog prekida vatre.

"Svi smo u iščekivanju šta će biti. Hamas sam odlučuje o prekidu vatre, a u istom dahu objavljuje da će Izrael zažaliti ako nastavi da napada položaje Hamasa i islamskog džihada i teroristi su najavili da će gađati Tel Aviv, Javne... Pogodili su kuću u mestu Nativ Asara. I jedna njihova raketa je pala u obdanište... Dobili smo instrukcije da se ne udaljavamo ni 15 sekundi od skloništa. Juče i tokom noći je bilo teško. Pripadnici Hamasa su ispalili oko 400 raketa na Izrael. Pogodili su autobus, verovatno navođenom raketom. Pogodili su kuće u Sderotu i Aškelonu, gde je jedan stanovnik poginuo. Škole i vrtići su bili zatvoreni danas. Oni koji nisu morali da idu na posao ostali su u kućama ili u mestima koja imaju skloništa - rekao je on za Blic.

Izraelska strana, kako je rekao, povećava broj vojnika u ovoj oblasti i mnogi su dobili poziv za mobilizaciju.

"Odgovor Izraela na primirije je da ostavljaju sebi slobodu da deluju ukoliko procene da postoji potreba za to. E sad, šta će biti i dalje još niko ne zna" rekao je Mekić.

Mekić je otac četvoro dece, a došao je u Izrael, gde živi u kibucu Magenu od avgusta 1993. godine.

foto: Facebook / Goran Mekić

U međuvremenu su mediji preneli da su izraelski vojnici uhapsili šestoricu Palestinaca pod optužbama da su učestvovali u terorističkim aktivnostima tokom noći na Zapadnoj obali. Uhapšeni su prebačeni na ispitivanje u izraelsku bezbednosnu agenciju (Šabak).

Reč je o jednoj od najvećih eskalacija još od rata između Hamasa i Izraela 2014. godine. Najmanje šest Palestinaca, pet pripadnika Hamasa i jedan civil, poginulo je u Pojasu Gaze i u Izraelu od početka najnovijih sukoba.

Ipak, palestinske militantne grupe u Pojasu Gaze prihvatile su u utorak prekid vatre, uz posredovanje Egipta, sa ciljem okončanja sukoba sa Izraelom.

Kurir.rs / Blic, Agencije

Foto: AP / JINIPIX

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track