LED JE OVO SKRIVAO MILIONIMA GODINA: Ispod Grenlanda pronađen džinovski krater širine 30 km, a evo kako je nastao (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

NEVEROVATNO OTKRIĆE

LED JE OVO SKRIVAO MILIONIMA GODINA: Ispod Grenlanda pronađen džinovski krater širine 30 km, a evo kako je nastao (VIDEO)

Planeta -

Tim međunarodnih istraživača potvrdio je da je ispod ledenog brega na Grenlandu otkrio krater koji je nastao udarom asteroida.

Krater, pronađen ispod glečera Hijavata dubok je oko 800 metara, a širok 31 kilometar.

Kako se smatra, džinovski krater je nastao kada se gvozdeni meteor širok 1,6 kilometara zabio u severozapadni deo Grenlanda pre tri miliona godina.

Krater je potom prekrio led, te je on zauvek ostao skriven od pogleda.

foto: Youtube/Printscreen

Tim istraživača iz Centra za geogenetiku Univerziteta Kopenhagen prvi put primetio je krater u julu 2015. godine. Oni su potom pregledali novu topografsku mapu grenlandske ledene ploče kada su primetili kružno udubljenje na ivici glečera Hijavata.

Isprva su posumnjali da je reč o krateru, zbog čega su poslednje tri godine proveli ispitujući podatke NASA i sarađujući sa kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi potvrdili svoje nalaze koji su objavljeni u časopisu Sajens advanses.

"Krater je izuzetno dobro očuvan i to je iznenađujuće jer ledeni led je neverovatno erozivni agens koji bi brzo mogao da ukloni tragove", rekao je Kurt Kjer, profesor i vodeći autor studije.

"Odmah smo znali da je u pitanju nešto posebno, ali smo istovremeno znali da će biti teško potvrditi poreklo ulegnuća", dodaje.

Tim je uz pomoć nemačkog istraživačkog aviona sa radarom poslednje generacije mapirao krater. Posle obrade podatke, bilo je jasno da je reč o džinovskom krateru čija veličina se može porediti sa Parizom.

Profesor Kjer je rekao da bi udar asteroida mogao da se dogodi na kraju poslednjeg ledenog doba, što bi ga činilo među najmlađim na planeti.

Udar Hijavata je potom prekrio led koji se pomerao iznad kratera i formirao polukružnu ivicu.

Istraživački tim planira da nastavi istraživanje kako bi saznali koliko je udar meteora uticao na planetu kao celinu.

Kurir.rs/CNN Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track