PILOT LETEO I VOZIO PUTNIKE MRTAV PIJAN, I TO REDOVNO: Japanac u krvi imao 9 puta više alkohola nego što je to dozvoljeno!
Foto: Profimedia

pilot japan erlajnza

PILOT LETEO I VOZIO PUTNIKE MRTAV PIJAN, I TO REDOVNO: Japanac u krvi imao 9 puta više alkohola nego što je to dozvoljeno!

Planeta -

Japanska aviokompanija "Japan erlajnz" pooštrava sistem provere pilota pred let posle hapšenja pilota Kacutošija Džicukave, koji je na alkohol testu imao devet puta više alkohola u krvi nego što je dozvoljeno.

Džicukava je uhapšen prošlog meseca na aerodromu Hitrou, pre nego što se ukrcao na let za Tokio. Tom prilikom je otkriveno da ima 189 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi, a japanski mediji pišu da je on varao na ranijim testiranjima.

BBC prenosi da nove pooštrene mere provere pilota u "Japan erlajnzu" dolaze i usled niza odloženih letova zbog nesposobnosti pilota da voze usled korišćenja supstanci.

Prema japanskom zakonu, ne postoje ograničenja za pilote po pitanju konzumacije alkohola, već to ostaje na aviokompanijama da odrede da li će i kolika biti ta ograničenja.

foto: Profimedia

Džicukava je na ranijim testiranjima varao tako što je koristio aparat za merenje nivoa alkohola u krvi kod kuće, udaljavajući se od nadređenog pilota koji bi inače trebalo da ga kontroliše.

Aviokompanija je kasnije saopštila da se to jeste dogodilo, a odgovorni pilot je potvrdio da nije pravilno izvršio kontrolu testiranja.

"Kompanija ove prekršaje shvata veoma ozbiljno jer je bezbednost naš prioritet i iskreno se izvinjava svima koji su pretrpeli posledice delovanja našeg radnika", navedeno je u saopštenju Japan erlajnsa.

Portparol aviokompanije je rekao da se od avgusta 2017. godine, dogodilo 19 puta da su piloti ove aviokompanije "pali" na testiranju. Nove pooštrene mere podrazumevaju novi sistem aparata za merenje nivoa alkohola na aerodromima sa međunarodnim linijama i kazne za članove posade koji prekrše pravilo o nivou alkohola u krvi.

Pilotima će biti zabranjena konzumacija alkohola 24 časa pre poletanja.

Te mere će biti zvanično uvedene 19. novembra, navodi BBC.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track