Najnovije vesti

NAJVEĆA RAZGLEDNICA NA SVETU, PORUKA SA GLEČERA: Udružila se deca iz celog sveta i zatražila pomoć za spas planete! (FOTO GALERIJA)
Foto: EPA / Valentin Flauraud

vapaj sa aleča u švajcarskoj

NAJVEĆA RAZGLEDNICA NA SVETU, PORUKA SA GLEČERA: Udružila se deca iz celog sveta i zatražila pomoć za spas planete! (FOTO GALERIJA)

Planeta

Deca iz celog sveta izrazila su zabrinutost zbog globalnog zagrevanja tako što su napravila, kako su ocenili organizatori, najveću razglednicu na svetu, na glečeru u švajcarskim Alpima.

Više od 125.000 razglednica s rukom napisanim porukama nade i posvećenosti dece iz celog sveta postavljeno je na glečer Aleč u Alpima, čineći jednu razglednicu veliku kao pola fudbalskog terena.

foto: EPA / Valentin Flauraud

Kako navodi AP, tA razglednica predstavlja vapaj za pomoć od Nju Orleansa do Hongkonga, od podsaharske Afrike do Indije, a uoči konferencije UN o klimi idućeg meseca u Poljskoj.

foto: Reuters / Arnd Wiegmann

Švajcarska agencija za razvoj i saradnju i njeni partneri postavili su tu veliku razglednicu na vrh ugroženog glečera Aleč, najdužeg i najdubljeg u Alpima, za koji se procenjuje da će nestati do kraja veka, ako se nastavi sadašnji tempo globalnog zagrevanja.

foto: Reuters / Arnd Wiegmann

Organizatori su saopštili da razglednice postavljene na visini od 3.400 metara, u blizini čuvenog Jungfraujoha, s ciljem da budu upisane u Ginisovu knjigu rekorda kao "razglednica s najviše potpisnika".

1 / 9 Foto: EPA / Valentin Flauraud

Ginis je, međutim, saopštio da ovaj pokušaj nije registrovan. Sadašnji rekord je 16.000 razglednica.

Deca "traže od nas i njihovih lidera da preduzmemo akciju da sačuvamo planetu Zemlju za njih i da imaju budućnost na njoj", saopštili su organizatori.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Valentin Flauraud

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...