Najnovije vesti

POMPEO: Amerika i Ukrajina će nastaviti saradnju da zaustave nemačko-ruski gasovod Severni tok 2!
Foto: AP / Jose Luis Magana

dogovor u Vašingtonu

POMPEO: Amerika i Ukrajina će nastaviti saradnju da zaustave nemačko-ruski gasovod Severni tok 2!

Planeta

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio da će SAD nastaviti da sarađuju sa Ukrajinom kako bi zaustavili projekat nemačko-ruskog gasovoda "Severni tok 2", prenose ukrajinski mediji.

"Nastavićemo da sarađujemo kako bi smo zaustavili Severni tok 2, projekat koji podriva ukrajinsku ekonomsku i stratešku bezbednost i koji preti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih zemalja koje zavise od ruskog gasa", rekao je Pompeo nakon sastanka sa ukrajinskim šefom diplomatije Pavlom Klimkinom.

Sastanak je održan u Vašingtonu, u okvoru Komisije američko-ukrajinskog strateškog partnerstva, prenela je agencija UNIAN.

foto: AP / Jose Luis Magana

"Ne želimo da naši evropski prijatelji postanu plen političke i ekonomske manipulacije kakvu je Rusija pokušava u Ukrajini, zato što je odbacila svoje sovjetske okove", rekao je Pompeo.

Gasovod "Severni tok 2", će do kraja 2019. godine udvostručiti kapacitet postojećeg "Severnog toka 1" i omogućiti Rusiji da zaobiđe Ukrajinu, preko koje je do sada teklo snabdevanje Zapadne Evrope.

Sa druge strane, Nemačka, uz podršku Francuske i Austrije, tvrdi da će novi gasovod osigurati stabilniju i jeftiniju isporuku gasa.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Jose Luis Magana

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...