PUTIN I ERDOGAN OTVORILI TURSKI TOK: Simbol razvoja rusko-turskog partnerstva! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

SARADNJA DVEJU ZEMALJA

PUTIN I ERDOGAN OTVORILI TURSKI TOK: Simbol razvoja rusko-turskog partnerstva! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin zajedno sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom putem tele-mosta učestvuje na ceremoniji završetka izgradnje morskog dela gasovoda "Turski tok".

Predsednik Rusije izjavio je na otvaranju da je "Turski tok" pokazao svoju efikasnost saradnje sa Turskom u rešavanju najtežih problema.

Ruski predsednik takođe je istakao da je Rusija pouzdan snabdevač prirodnog gasa.

On je dodao da će Rusija i Turska ostvariti robni promet od 100 milijardi dolara.

Projekti "Turski tok" i nuklearna elektrana "Akuju" biće svetli simboli aktuelnog razvoja rusko-turskog partnerstva, rekao je ruski predsednik.

foto: Reuters

"Uveren sam da će ’Turski tok‘, kao i drugi naš zajednički strateški projekat, prva nuklearna elektrana u Turskoj ’Akuju‘ postati svetli simbol postepenog razvoja višestrukog rusko-turskog partnerstva i postati zalog prijateljstva naših naroda“, istakao je Putin.

Ruski predsednik dodao je da će puštanje u rad gasovoda "Turski tok" obezbediti snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope gasom i uticati na geopolitički položaj Turske.

foto: EPA

"Puštanje u rad ’Turskog toka‘ sigurno će omogućiti našim zemljama da prošire saradnju u oblasti gasa, biće od velikog značaja za ekonomski razvoj Turske i čitavog Crnomorskog regiona, a takođe će postati važan faktor u osiguranju evropske energetske bezbednosti“, naglasio je ruski lider.

​Predsednik Turske je u svom izlaganju rekao da je za Tursku „Rusija dugoročni pouzdani prijatelj i važan snabdevač prirodnog gasa“. Istovremeno, turski predsednik insistira da nikakav pritisak trećih zemalja neće sprečiti zajedničke projekte.

foto: EPA

Putin i Erdogan su nakon obraćanja dali komandu za polaganje poslednje sekcije morskog dela gasovoda "Turski tok".

foto: EPA

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine. Drugi krak je namenjen za snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za 2019. godinu.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Reuters i EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track