OD MAGLE I PEPELA MESECIMA SE NIJE VIDELO SUNCE: Ova godina mraka i gladi bila je najgora za čovečanstvo!
Foto: Profimedia

JEZIVA VREMENA

OD MAGLE I PEPELA MESECIMA SE NIJE VIDELO SUNCE: Ova godina mraka i gladi bila je najgora za čovečanstvo!

Planeta -

Mislite da je 2018. grozna? Pesimisti kažu da nam sledi Treći svetski rat, a optimisti "samo" misle da će klima propasti, sunce nas spržiti i ljudska rasa nestati, a neki čekaju onu jednu superbakteriju koja će nas desetkovati.

Naučnici s Harvarda izračunali su kada je u ljudskoj istoriji bilo najgore živeti i zašto.

Arheolog i i istoričar Majkl Makormik kaže da ne na osnovu više parametara zaključio da je najgora bila 563. godina ove ere.

Na prvi pogled, te godine, pa ni tokom sredine VI veka, nije se desilo ništa traumatično kao kad je harala kuga ili tokom nekog od dva svetska rata. Nije bilo pokolja, brutalnih tirana, stravičnih zemljotresa, poplava ili erupcija vulkana. Međutim, na nebu se nešto kuvalo.

"To je početak apsolutno najgoreg perioda, ako ne i najgora godina", kaže Makormik. Evo šta se desilo: ogroman, nepregledan prekrivač magle spustio se na Evropu, Bliski istok i velike delove Azije i sakrio Sunce.

foto: Profimedia

Temperature su naglo pale: magazin Nauka (Science) kaže da su tepmerature leti pale za skoro tri stepena Celzijusa. Bila je to najhladnija decenija u proteklih 2.300 godina. Počele su suše, a onda i glad. U Irskoj od 536 do 539 nisu mogli da prave hleb!

Oblak magle, za koji kažu da je izgledao kao da je neko uključio najveći dimnjak na svetu, zadržao se punih 18 meseci i izazvao takve užase da ljudi širom planete nisu mogli da se oporave skoro ceo vek - do 640 godine!

Makormik i ekipa istraživača sa Univerziteta Mejn našli su ključ za rešenje ove misterije u glečeru Kol Njifeti (Colle Gnifetti) na granici između Švajcarske i Italije. Jedan sloj u glečeru sadrži čestice vulkanskog dima iz vazduha, što znači da je negde bilo žestoke vulkanske aktivnosti. Iste čestice nađene su u ledenim slojevima na Antarktiku i Grenlandu, ali iz 540. godine - što je dokaz druge po redu erupcije.

Ta vulkanska aktivnost "ispljunula" je toliko dima i pepela, da je nastala gusta magla koja se nad svetom zadržala skoro godinu i po - i izazvala haos.

foto: Profimedia

U isto vreme po Egiptu, koji je tada bio deo Rimskog carstva, počela je da se širi kuga. Trećina trećina istočnog Rimskog carstva pomrla je od te pošasti, a to je ubrzalo propast te moćne imperije. Kuga nije imala direktne veze sa životom u polumraku, ali je, uz neverovatnu hladnoću i glad, samo pogoršala stvari.

Kad pomislite da živimo u najgorem vremenu - setite se prošlosti.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track