SAUDIJSKI IZVOR: Pompeo odneo Saudijskoj Arabiji američki TAJNI PLAN kako da ZAŠTITE princa Muhameda od optužbi za ubistvo novinara Kašogija
Foto: Reuters

POMOĆ SAVEZNIKA

SAUDIJSKI IZVOR: Pompeo odneo Saudijskoj Arabiji američki TAJNI PLAN kako da ZAŠTITE princa Muhameda od optužbi za ubistvo novinara Kašogija

Planeta -

Saudijski kralj Salman i njegov sin prestolonaslednik, Muhamed, štite se od skandala zbog krvavog ubistva novinara Džamala Kašogija u konzulatu te kraljevine u Istanbulu pomoću američkih uputstava koje im je dao lično šef američke diplomatije Majkl Pompeo.

Mada su Turska i CIA došli do dokaza da je princ Muhamed naredio Kašogijevo ubistvo, o čemu postoji čak i snimak, predsednik SAD Donald Tramp je radije doveo u pitanje kredibilitet američkih obaveštajaca da bi odbranio Saudijsku Arabiju, američkog saveznika na Bliskom istoku.

Portal Mid ist aj (Mid East Eye) piše, pozivajući se na dobro obavešten izvor u Rijadu, da je Pomeo lično doneo plan prošlog meseca, kad je došao u Rijad da bi se sastao sa kraljem Salmanom i princom Muhamedom, u kog svetska javnost upire prstom kao u nalogodavca i organizatora likvidacije.

Taj plan uključuje i opciju da se ubistvo novinara prikači nevinom članu saudijske kraljevske porodice kako bi se zatitio njen vrh. Ta osoba još uvek nije izabrana, a saudijski lideri čuvaju tu opciju za slučaj da pritisak na mladog princa postane prejak.

"Ne bismo se iznenadili ukoliko se to desi", kaže izvor.

Stejt department je negirao ove optužbe i nazvao ih "potpuno pogrešnim tumačenjem sekretarove misije u Saudijskoj Arabiji".

foto: AP

"Javno smo govorili o našim ciljevima: da rukovodstvo Saudijske Arabije shvati ozbiljnost s kojom je vlada Sjedinjenih Država privržena brzom i potpunom rasvetljavanju ubistva Džamala Kašogija", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert.

Međutim, izvor portala kaže da je Pompeo predao plan kralju Salmanu i princu Muhamedu 16. oktobra, kad se sastao s njima u Rijadu u trenutku kad je svetska javnost počela budno da prati slučaj Kašogi. Pompeo je u Rijad došao tačno dve sedmice pošto je je istaknuti novinar i kritičar krunskog princa, ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Samo nekoliko dana pre nego što je Pompeo sleteo u Rijad, turski zvaničnici otkrili da je Kašogi ubijen i rasparčan nekoliko minuta pošto je ušao u konzulat da dobije papire koji su mu bili potrebni kako bi se ponovo oženio.

U vreme putovanja američkog državnog sekretara u Rijad, najviši zvaničnici SAD, uključujući i predsednika Donalda Trampa, veoma malo su govorili o tome šta se desilo Kašogiju, koji je imao azil SAD u vreme kada je ubijen.

Saudijski izvor tvrdi da je Pompeo savetovao kralju Salmanu i princu Muhamedu da sprovedu "detaljnu i transparentnu" istragu. Njegov plan sadrži nekoliko tačaka, a Saudijci su, postupajući po njemu, dozvolili turskim istražiteljima da uđu u konzulat u kom je Kašogi ubijen, pa su se ponudili da pomognu Turskoj u istrazi i, konačno, uhapsili 21 osumnjičenog za ovo nedelo.

Poslednji korak - odabir žrtvenog jarca među članovima kraljevske porodice - čuva se za slučaj da žrtvovanje tog 21 osumnjičenog ne bude dovoljno da se princ Muhamed sačuva.

Kurir.rs/Mid East Eye

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track