Najnovije vesti

MISTERIOZNI SAUDIJSKI PRINC! UBISTVO KAŠOGIJA NIJE GLAVNI PROBLEM Njujork tajms: Muhamed hoće ATOMSKE BOMBE
Foto: EPA

VEĆ BIO POD BUDNIM OKOM OBAVEŠTAJACA

MISTERIOZNI SAUDIJSKI PRINC! UBISTVO KAŠOGIJA NIJE GLAVNI PROBLEM Njujork tajms: Muhamed hoće ATOMSKE BOMBE

Planeta

Pre nego što je saudijski krunski princ Muhamed bin Salman doveden u vezu sa ubistvom novinara Džamala Kašogija, čak i od strane CIA, američke obaveštajne službe su pokušavale da reše potpuno drugu misteriju - da li se prestolonaslednik priprema da dođe u posed atomske bombe? Saudijska Arabija, naime, vodi pregovore sa SAD kako bi navela američku vladu da joj proda tehnologiju za izgradnju nuklearnih centrala, piše Njujork tajms.

Ali, tu postoji jedna "kvaka": Saudijci insistiraju da sami proizvode nuklearno gorivo, što je izazvalo zabrinutost u Vašingtonu da bi Rijad mogao da to gorivo preusmeri u tajni program proizvodnje nuklearnog oružja, kažu izvori iz administacije, upoznati sa pregovorima.

 

To je upravo ono što su SAD i njihovi saveznici strahovali da je radio Iran pre sporazuma iz 2015.

 

U Rijadu tvrde da će nuklearnu tehnologiju koristiti u mirnodopske svrhe, ali je princ Muhamed "upalio alarm" kada je početkom ove godine izjavio da, ako Iran razvije nuklearno oružje, to će učiniti i Saudijska Arabija, "što je pre moguće".

Njegovi pregovarači, na čelu sa ministrom energetike Halidom al-Falihom izazvali su dodatnu brigu jer su rekli da inspektorima UN neće omogućiti da provere ako posumnjaju da se na nekoj lokaciji u pustinjskoj kraljevini radi na atomskoj bombi.

 

Njujork tajms konstatuje da se sada otvorilo još jedno pitanje: da li se vlastima u Rijadu, čiji su ljudi ubili Kašogija, a koje su više puta menjale zvaničnu verziju tog ubistva, može verovati kada se radi o nuklearnom gorivu i tehnologiji?

 

"Jedna stvar je prodavati im avione, a druga atomske bombe ili kapacitete da ih proizvedu", izjavio je kongresmen Bred Šerman, demokrata u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma.

 

"Zemlji kojoj se ne može verovati kada se radi o testeri, ne bi se smelo verovati ni kada se radi o nuklearnom oružju", rekao je on, aludirajući na brutalno ubistvo Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

 

Saudijska Arabija je već dugo zainteresovana da dođe u posed, ili da omogući svojim saveznicima da steknu osnove programa koji bi mogao da dovede do proizvodnje nuklearnog oružja, podseća Njujork tajms.

Saudijci su svojevremeno finansirali pakistanski tajni nuklearni program. Zbog te veze američke obavestajne službe se pitaju šta Rijad očekuje za uzvrat, odnosno da li bi, ako mu zatreba sopstveni nuklearni arsenal, Pakistan bio tu da mu ga obezbedi.

 

Saudijci su razmišljali i o načinu upotrebe nuklearnog oružja, pa su još 1998. od Kine kupili rakete srednjeg dometa koje mogu biti opremljene i nuklearnim glavama.

 

Stručnjaci kažu da Rijad želi da izgradi čak 16 atomskh centrala u narednih 20 do 25 godina, vrednih više od 80 milijardi dolara.

 

Nedavno su smanjili te ambicije na svega dve, koje bi bile izgrađene tehonologijom američkog Vestinghausa, a verovatno proizvedene u Južnoj Koreji.

Njujork tajms ukazuje i da Saudijska Arabija ima velika nalazišta rude uranijuma, kao i pet centara za nuklearna istraživanja sa sve brojnijom i sve stručnijom radnom snagom. Upravo je ministar Al-Falih ukazao na to rudno bogatstvo i na saudijsku nameru da ga razvija.

 

"Nije prirodno da uvozimo obogaćeni uraniijum", poručio je on.

 

Američki sekretar za energiju Rik Peri, koji vodi pregovore sa Saudijcima, u martu je pred kongresmenima izbegao odgovor na pitanje da li Trampova administracija insistira da se Rijadu ne dozvoli proizvodnja nuklearanog goriva. Osam meseci posle toga, u Vašingtonu i dalje ne kažu dokle su pregovori odmakli, primećuje Njujork tajms.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...