ROGOZIN U NOVOJ MISIJI: Proverićemo da li su Amerikanci bili na Mesecu, oni kažu da su jesu!
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

šala ili ne

ROGOZIN U NOVOJ MISIJI: Proverićemo da li su Amerikanci bili na Mesecu, oni kažu da su jesu!

Planeta -

Direktor ruske državne korporacije "Roskosmos", Dmitrij Rogozin, predložio je tokom posete kompaniji "Ruski kosmički sistemi" da se proveri da li su Amerikanci bili na Mesecu.

"Postavili smo ovaj zadatak - da se poleti i proveri da li su bili tamo ili nisu“, odgovorio je Rogozin na odgovarajuće pitanje.

"Oni kažu da su bili, a mi ćemo proveriti“, rekao je on.

Prema Rogozinovim rečima, nijedna zemlja na svetu sada ne može da realizuje lunarni program i zbog toga on računa na saradnju SAD i Rusije u istraživanju prirodnog Zemljinog satelita.

foto: Profimedia

"Roskosmos" će pripremiti posade lunarnih misija za rad u mnogo težim uslovima nego u orbiti Zemlje, dodao je Rogozin na sastanku sa moldavskim predsednikom Igorom Dodonom.

"Sada se svi eksperimenti preorijentišu kako bi se stvorile tehnologije i pripremila posada za rad u mnogo nepovoljnijim uslovima, to jest u slučaju da brod ne stigne sutra i ne donose vodu, ili da se slomio aparat u svemirskom brodu. Sve treba regenerisati kako bi bilo moguće napraviti bilo koji uređaj pomoću 3D štampača, ili ako se nešto pokvarilo - odmah to popraviti", objasnio je Rogozin.

Ranije je saopšteno da će ruski kosmonauti sleteti na površinu Meseca posle 2030. Njihova misija trebalo bi da traje 14 dana.

Prvi Amerikanac sleteo je na Mesec 1969. godine. Na Mesecu je bilo ukupno 12 državljana SAD.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track