Najnovije vesti

PAO DOGOVOR O GIBRALTARU: Španija neće blokirati sporazum o Bregzitu
Foto: AP

sledi samit lidera eu

PAO DOGOVOR O GIBRALTARU: Španija neće blokirati sporazum o Bregzitu

Planeta

Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru čime je otklonjena poslednja prepreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas u Madridu da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru i da će glasati za nacrt sporazuma o Bregzitu.

"Upravno sam kralju (Felipeu Šestom) rekao da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru", rekao je Sančes i dodao da Španija neće koristiti pravo na veto.

Britanska vlada saopštila je da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtev Španije koja je ranije pretila blokadom sporazuma o Bregzitu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

foto: EPA

U Briselu će sutra biti održan samit lidera EU na kojem treba da bude potpisan nacrt sporazuma o Bregzitu koji je uključivao i pitanje Gibraltara.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...