TUSK: Ostaćemo prijatelji sa Velikom Britanijom do kraja sveta i jedan dan duže
Foto: EPA

SLIKOVITO

TUSK: Ostaćemo prijatelji sa Velikom Britanijom do kraja sveta i jedan dan duže

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, saopštio je danas u Briselu da je EU 27 odobrila Sporazum o povlačenju Velike Britanije i političku deklaraciju o budućim odnosima.

Tusk je posle sastanka lidera preostalih 27 članica EU naglasio odlučnost Unije da u budućnosti bude u što bližem partnerstvu sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

"Pred nama je težak proces ratifikacije kao i dalji pregovori. Bez obzira kako se sve završi, jedno je sigurno - ostaćemo prijatelji do kraja sveta i jedan dan duže", zaključio je Tusk.

U Briselu se može čuti ocena da je danas napravljen tek prvi korak ka izlasku Velike Britanije iz EU. Ono na ne čemu će se sada raditi jesu budući odnosi, što samo u oblasti trgovine može da predstavlja dugogodišnji pregovarčki proces.

I pored prihvatanja Evropskog saveta, Sporazum o povlačenju UK, početkom decembra mora biti odobren i od strane britanskog parlamenta, što u ovom trenutku, po reakcijama britanskih paralamentaraca, deluje kao gotovo nemoguća misija za premijerku Terezu Mej.

Ratifikaciju sporazuma treba da potvrdi i Evropski parlament.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track