KOSAČEV: Ukrajina izrežirala incident da bi nametnula ratno stanje! POSLANICI GLASAJU O POROŠENKOVOM PREDLOGU
Foto: Printscreen/ Youtube

SUKOB U CRNOM MORU

KOSAČEV: Ukrajina izrežirala incident da bi nametnula ratno stanje! POSLANICI GLASAJU O POROŠENKOVOM PREDLOGU

Planeta -

Ukrajina je izrežirala provokacuju sa brodovima u ruskim vodama da bi nametnula ratno stanje, izjavio je danas predsednik Spoljnopolitickog komiteta Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačev, dok se poslanici ukrajinskog parlamenta odlučuju da li da prihvate predlog predsednika Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja.

"Kad je reč o primeni ratnog stanja u Ukrajini: prvo, jasno je da je ovaj korak pre uzrok nego što je posledica. Cela ova provokacija u Azovskom moru je bila isplanirana sa ovim ciljem. Zasigurno je postojala želja da se nešto mnogo ozbiljnije desiti, ali u ovoj situaciji, ovo je za Kijev dovoljno", rekao je Kosačev, prenosi Tas s.

On je naglasio da vlasti u Kijevu pokušavaju da izvuku maksimum iz ovog "sramnog piratskog PR poduhvata" koji je počeo još u izbornoj kampanji Petra Porošenka, a to je želja da Ukrajina ponovo dođe na naslovne strane međunarodnih medija i potreba da se kreiraju hitni izgovori za osudu Rusije od strane međunarodne zajednice, navodi agencija.

AP prenosi da, u međuvremenu, ukrajinski poslanici razmatraju predlog predsednika Porošenka za uvođenje ratnog stanja u državi usled incidenta koji se dogodio u nedelju na Crnom moru kada je Rusija blokirala moreuz Kerč i zaplenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač, za koje je navela da su nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Savet za nacionalnu bezbednost prethodno je predložio Porošenku da od parlamenta zatraži uvođenje ratnog stanja koje bi trajalo 60 dana.

Prema rečima Porošenka, ta odluka ne bi podrazumevala hitnu mobilizaciju, ali je dodao da bi prvi poziv rezervista trebalo da bude spreman za aktiviranje.

On je, takođe, rekao da ograničenja prava i sloboda građana neće biti.

Rojtersov svedok iz luke Kerč koja je danas ponovo otvorena, javio je da se ukrajinski brodovi nalaze u luci i da na njima nema tragova optećenja kao i da se u njihovoj blizini nalaze ljudi u uniformama mornarice.

Ruska Federalna služba bezbednosti sinoć je potvrdila da su njeni brodovi granične patrole zaplenili tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebili oružje kako bi ih prisilili da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track