AMNESTI: ZAKONI O SILOVANJU U EU SU SRAMOTNI! Devojčicu do krvi seksualno zlostavljali flašom za vino, sud ih oslobodio jer je "mogla da čvršće skupi noge"!
Foto: AP

prava žena

AMNESTI: ZAKONI O SILOVANJU U EU SU SRAMOTNI! Devojčicu do krvi seksualno zlostavljali flašom za vino, sud ih oslobodio jer je "mogla da čvršće skupi noge"!

Planeta -

Samo osam država Evropske unije priznaje da je seks bez pristanka silovanje, a jedna od 20 žena starijih od 15 godina je silovana, pokazuju zabrinjavajući podaci koje je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama objavio Amnesti internešenel (Amnesty International) u saradnji s Agencijom za fundamentalna ljudska prava (FRA).

U izveštaju se dodaje da se u ostalih 20 država članica EU krivičnim delom silovanja smatra samo ono seksualno zlostavljanje koje podrazumeva upotrebu sile ili pretnje.

Poslednje zemlje koje su se pridružile strožem definisanju silovanja su Island i Švedska, a u potonjoj su aktivisti više od decenije vodili pravnu bitku da to postignu.

Citirajući novi izveštaj, Juronjuz (Euronews) podseća na slučaj 15-godišnjakinje iz Švedske koju su tri vršnjaka silovala staklenom flašom dok nije prokrvarila. Sud ih je oslobodio krivice "jer nisu hteli da je povrede i prestali su čim su videli da krvari", a sudija je u sramotnoj presudi kazao da je "mogla čvršće da drži skupljene noge kako bi zaštitila svoje dostojanstvo". A u obrazloženju presude je pisalo i da "tokom seksualnog čina ljudi često prirodno i spontano rade različite stvari, bez izričitog pristanka na njih".

foto: Reuters

Španija je ovu petoricu silovatelja polovično osudila

Aktivisti za prava žena u Španiji, Portugaliji i Danskoj vode borbu da i njihove države usvoje strožu definiciju silovanja, ali žalosno je što se iz ovog izveštaja lepo vidi da države menjaju zakonodavstvo jedino kad se dogodi neki brutalan slučaj, pa se javnost tako pobuni da vlasti moraju nešto da urade. Tako su u Španiji početkom godine milioni žena izašli na ulice u znak protesta zbog odluke suda da petoricu silovatelja osudi samo za seksualnu zloupotrebu, a ne i silovanje.

Sličan se slučaj, podseća AI, dogodio i u Portugaliji, gde su silovatelji dobili samo uslovnu kaznu za "seksualno zlostavljanje osobe koja nije sposobna da se brani", a ne za silovanje, a dokazano je da su zlostavljali ženu koja je bila toliko pijana da se u više navrata onesvestila.

Inače, sve države koje su ratifikovale Istanbulsku konvenciju dužne su da seks bez direktnog pristanka druge strane krivično gone kao silovanje.

Kurir.rs/100posto.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track